Preşedintele CA al Băncii Transilvania, trimis în judecată
Horia Ciorcilă a fost deferit justiţiei pe motiv de manipulare a pieţei de capital în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor Băncii Transilvania, susţin procurorii DIICOT.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Iulie 2010, 10:21
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături de alţi 3 bancheri a fost trimis în judecată pentru manipularea pieţei de capital în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii.
În urma acestei acţiuni s-ar fi obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei, susţin procurorii.
Procurorii direcţiei de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism au pus sub sechestru asigurator bunuri în valoare de 13,5 milioane de euro.
Potrivit DIICOT, preşedintele Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emis de Banca Transilvania, iar ulterior a vândut în cadrul a două tranzacţii prin intermediul unei societăţii off-shore titluri ale băncii în valoare totală de 21,4 milioane de lei către banca cipriotă.
Conform legislaţiei pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare poate sancţiona persoanele care tranzacţionează în baza unor informaţii care nu au fost făcute publice şi care dacă ar fi transmise populaţiei ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului, cu o amendă cuprinsă între jumătate şi întreaga valoare a tranzacţiei realizate.
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, susţine că acuzaţia potrivit căreia ar fi manipulat piaţa de capital este complet nefondată şi va acţiona prin toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a precizat că cei 4 bancheri trimişi în judecată de procurorii DIICOT vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie, iar BNR nu va lua nicio măsură împotriva lor fără o decizie definitivă a instanţei.
Acţiunile Băncii Transilvania au închis şedinţa de luni în scădere cu 3,55 %, iar capitalizarea a coborât cu 54,3 milioane de lei