Președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu: ”Rolul ANSVSA este de prevenție, îndrumare și control”
"Apel matinal" - Invitat: Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, doctor Alexandru Bociu.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Decembrie 2024, 09:26
"Matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu
Suntem în 10 decembrie, iar în această perioadă, înaintea sărbătorilor de iarnă, până în 24 decembrie, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor sale de la nivel național și județean, va intensifica acțiunile de control pentru a fi asigurată vânzarea unor produse alimentare sigure către populație. Controalele au în vedere prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare, dar și a răspândirii virusului pestei porcine africane din zonele de restricție unde este diagnosticată această boală. Se pune accent pe comerțul ilegal cu animale vii, carne și produse din carne de porc potențial provenite de la animale bolnave. Discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, doctor Alexandru Bociu, președinte ANSVSA. Bună dimineața!
Bună dimineața dumneavoastră și ascultătorilor noștri! Vă mulțumesc frumos pentru invitație!
Vă mulțumesc și eu că ați acceptat-o! Urmează pregătirile de sărbători. Care sunt riscurile și la ce ar trebui să fim cu toții atenți?
Într-adevăr, în această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului - și vorbim aici de la furculiță - sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca ascultătorii, consumatorii și populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar.
De fiecare dată, cel puțin în urmă cu ceva ani, eram atenți doar la examenul, să-i spunem așa, la probele legate trichineloză, corect?
Da. Revenind la ceea ce ați spus dumneavoastră, e o întrebare foarte bună. În această perioadă există program prelungit pentru efectuarea examenului de trichineloză. Spun acest lucru pentru că medici veterinari există în fiecare comună, în fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul României și stau la dispoziția cetățenilor pentru a putea efectua astfel de analize. Totodată, doresc să menționez faptul că ANSVSA a pus la dispoziția cetățenilor un număr de call-center și aș vrea să să-l spun pe această cale - 0.800.826.787 - care poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, disponibil 24 din 24.
Vă rog să-l mai repetăm. 0.800...?
0.800.826.787.
0.800.826.787. Trichineloză, trichineloză, dar ce este cu pesta porcină africană și care sunt riscurile?
Pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, după cum bine știți, încă din 2017. Trendul este unul foarte, foarte, foarte bun. Spun acest pentru că astăzi avem doar 14 focare la nivel național. Făcând o comparație cu perioada anilor anteriori - mă duc din 2021 până în prezent - în decembrie 2021, pe teritoriul României evoluau peste 1.600 de focare de pestă porcină africană. Dar datorită responsabilității oamenilor, fermierilor, se pare că reușim ușor-ușor să eradicăm această boală de pe teritoriul României doar prin responsabilitatea lor și prin faptul că în perioada aceasta și în perioada premărgătoare sărbătorilor există foarte multe controale mixte. O spun aici, cu poliție, cu jandarmerie, cu toate structurile statului, pentru a preveni astfel de probleme.
Da, au trecut vremurile în care porcul era agățat la poartă, pe marginea șoselei. Ce riscă cei care comercializează produse alimentare neconforme sau fără documentele necesare?
Dacă sunt prinși în trafic, cu siguranță vor fi confiscate produsele, dar le recomand pentru binele, sănătatea, pentru siguranța și securitatea alimentară a României, a populației, să achiziționeze produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar. Și pe această cale le reamintesc faptul că pot solicita documentul de înregistrare, autorizare sanitar-veterinară.
Ce trebuie să știe producătorii ca să vândă legal carnea și produsele din carne? Nu știu, ce avize trebuie să aibă?
Păi, știu foarte bine, rolul ANSVSA este de prevenție și îndrumare și control. Şi pe această cale le recomand să meargă la toate structurile teritoriale din țară și colegii mei le vor spune toate documentele de care au nevoie, le vor comunica toate documentele care au nevoie.
În noiembrie, dacă nu greșesc, ați anunțat că ANSVSA a finalizat și trimis spre aprobare ordinul prin care se reglementează activitățile de producție, procesare, depozitare, transport, comercializarea produselor alimentare de origine non-animală obținute într-o gospodărie țărănească. Şi vine și întrebarea, care este situația?
A fost propusă transparență decizională, a fost pusă în consultare, mai sunt câteva chestiuni de reglementat și urmează să ieşim cu el în perioada imediat următoare. Nu este transmis către Monitorul Oficial.
Dar ar fi ceva schimbări semnificative față de ceea ce știm, până în momentul de faţă?
Cu siguranță, în momentul în care va fi repus din nou pe transparentă, veți vedea ce modificări au fost aduse. Ne dorim și încurajăm producția autohtonă. Ne dorim și încurajăm tot ce înseamnă fermier român. Sprijinim întru totul, rolul nostru este de a ajuta foarte mult fermierii din România.
Acum, colegii dumneavoastră vor fi pe teren, ca să zic așa, vor fi atenți la ceea ce se întâmplă prin târguri?
Cu siguranță, tot ce înseamnă târguri, oboare, hipermarket-uri, supermarket-uri, depozite alimentare vor fi foarte atent verificate de către colegii mei.
Stancu, unul dintre ascultătorii noștri, ne întreabă dacă există vaccin antipestă porcină. Eu sunt neofit, recunosc.
La nivel mondial există câteva vaccinuri care sunt încă în teste. Şi îl asigur pe ascultătorul nostru că vom fi prima țară din Europa care vom aduce vaccinul.
Am scăpat și de gripa aviară, acum că tot vorbeam despre virusuri?
Mulţumim de întrebare. Europa /.../ gripa aviară. Din fericire, în România nu este niciun focar de gripă aviară.
Aşadar, trebuie să fim atenţi la toate detaliile. Repet eu numărul de telefon, dvs. doar îmi confirmaţi: 0800826787, dacă cineva vrea să afle detalii sau să transmită vreo veste celor de la ANSVSA, poate apela acest număr gratuit, nu, cu 0800?
Gratuit şi confirm numărul spus de dvs.
Cu mulţumiri doctorului Alexandru Bociu, invitatul de astăzi al "Apelului matinal"./editor Florin Lepadatu/