Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu: Creșterea TVA-ului la instalarea panourilor fotovoltaice va avea un impact foarte mic
"Apel matinal" - Invitat: președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 28 Septembrie 2023, 09:02
Emisiunea ”Matinal”, rubrica "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat de judecătorii Curții de Apel Oradea, după ce o societate care se ocupă cu montajul panourilor a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu. Firma a contestat în instanță faptul că autoritățile de mediu nu i-au validat cererea de înscriere pe lista instalatorilor autorizați și deocamdată nici o firmă nu mai poate monta panouri fotovoltaice cu fonduri de la stat.
Realizator - Cătălin Cîrnu: AFM a anunțat că va depune o cerere de recurs pentru ca programul să poată fi reluat, dar amănunte aflăm imediat de la invitatul ”Apelului matinal”, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu. Bună dimineața!
Laurențiu Neculescu: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Sunt peste 80.000 de oameni, din câte am aflat noi, care s-au înscris anul acesta în programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. În acest moment, ce se întâmplă și, practic, ce decizie ați luat?
Laurențiu Neculescu: Sunt peste 86.000 de de persoane fizice, aproape 1.000 de unități de cult din România și peste 530 de companii care sunt impactate în mod direct de această decizie a Curții de Apel Oradea. Avem termen de recurs cinci zile. Pregătim recursul, îl vom înainta cu celeritate și așteptăm un termen cât mai rapid și sperăm să convingem instanța să ridice această suspendare.
Realizator - Daniela Petrican: Cu siguranță veți analiza cazul firmei respective, pentru a evita situații similare care pot constitui chiar un precedent, bănuiesc, nedorit de toți clienții ce așteaptă acum.
Laurențiu Neculescu: Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva, pentru prima dată când o instanță blochează, cel puțin din experiența Administrației Fondului pentru Mediu, este pentru prima dată când o instanță suspendă un contract de finanțare la nivel național.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, de multe ori la nivelul infrastructurii rutiere aflăm despre astfel de situații contestații, licitații. Dar aici, vă întrebăm, de ce un litigiu punctual poate bloca un program în totalitate?
Laurențiu Neculescu: Nu ştiu să vă răspund la asta, este o decizie a instanței, este executorie, trebuie să o punem în aplicare, ceea ce am și făcut. Acum suntem concentrați 100% pe deblocarea situației și după ce vom reuși acest lucru, vom analiza și vom vedea ce s-a întâmplat.
Realizator - Daniela Petrican: Ce se întâmplă cu cei care s-au înscris deja în program?
Laurențiu Neculescu: Tot programul este suspendat și, bineînțeles, inclusiv termenele vor fi suspendate și după ridicarea suspendării se vor relua termenele și se va relua întreaga procedură.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Cât de optimist sunteți? Când credeți că se va relua?
Laurențiu Neculescu: Foarte optimist. Trebuie să fim optimiști ca să putem să deblocăm, pentru că impactul este unul destul de mare. Așa cum v-am spus, sunt și peste 530 de companii care sunt afectate de această decizie și vreau să asigur pe toată lumea că vom depune toate eforturile astfel încât la recurs să reușim să convingem distanța că nu este OK să blocăm un program național pentru un singur agent economic.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, poate că veți reuși, veți fi persuasivi. Din nou, facem paralela cu ceea ce se întâmplă de regulă la nivelul infrastructurii rutiere. Dacă, dintr-un motiv sau altul, situația va trena în instanță?
Laurențiu Neculescu: Nu avem ce face. Dacă instanța își va își va menține decizia, atunci, programul va rămâne suspendat până la soluționarea pe fond a a cauzei.
Realizator - Daniela Petrican: Vorbim și despre modificarea Codului Fiscal, TVA-ul la instalarea panourilor fotovoltaice a crescut de la 5% la 9%. Vor deveni nerentabile panourile fotovoltaice în această situație?
Laurențiu Neculescu: Nu, din calculele noastre impactul este foarte mic, nu afectează în niciun fel instalatorii sau foarte, foarte puțin.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, au tot survenit schimbări în acest program, credeți că el va fi derulat și anul viitor, de exemplu, sau în...?
Laurențiu Neculaescu: Cu siguranță. Este un un program de succes al Administrației Fondului pentru Mediu și este un program de care beneficiază foarte mulți cetățeni români și cu siguranță anul viitor vom avea o nouă sesiune în cadrul acestui program.
Realizator - Daniela Petrican: Și vă gândiți poate și la altfel de condiții de înscriere în acest program?
Laurențiu Neculaescu: Nu au fost condiții tocmai pentru că condițiile au fost extrem de de simple și ușor de îndeplinit de către toți participanții. Pur și simplu acest operator economic a reclamat faptul că el nu a primit un email din partea Administrației Fondului pentru Mediu, atâta tot. În rest, nu au fost absolut niciun fel de probleme sau sincope în cadrul derulării programului.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, o fi căutat și în spam? Greu de spus, atâta vreme cât s-a ajuns în instanță. Mulți sunt însă mai puțin optimiști, apropo de această modificare a cotei TVA pentru livrarea și instalarea panourilor fotovoltaice. Se tem că afacerea, cu ghilimelele de rigoare, nu va mai fi rentabilă.
Laurențiu Neculaescu: Nu, v-am spus, noi am discutat și cu câțiva instalatori, pentru că tot timpul ținem legătura cu ce se întâmplă și în piață și impactul nu este atât de mare pe cât ce spune. Se încadrează în continuare în buget, se încadrează în continuare în condiții, nu sunt probleme.
Realizator - Daniela Petrican: Dacă tot am reușit să stabilim această discuție cu dumneavoastră, bineînțeles că ascultătorii reacționează și un ascultător ne roagă să vă întrebăm despre a doua etapă a programului ”Rabla Local”, poate reușește și Primăria Sectorului 1 să se înscrie.
Laurențiu Neculaescu: Mâine este ultima zi de depunere pentru prima sesiune a programului Rabla Local și la anul cu siguranță vom relua acest program. Și așteptăm Primăria Sectorului 1 să depună cerere de finanțare, pentru că, dacă nu este în program, înseamnă că nu au solicitat finanțare pentru acest program.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Suma, din câte am aflat de la colegul nostru Alex Lancuzov, va rămâne de 3.000 lei și pentru anul viitor?
Laurențiu Neculaescu: Da, nu se va schimba prima de casare.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, așteptăm, așadar, o veste pentru instalarea panourilor fotovoltaice după litigiul din instanță. Mulțumim și succes în continuare!
Laurențiu Neculaescu: Mulțumesc și eu!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, cu multă optimism în încercarea de a debloca situația, asta după ce programul ”Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat de judecătorii Curții de Apel Oradea, după ce o societate, care se ocupă cu montajul panourilor, a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu. Recursul va veni peste doar câteva zile, termenul era de cinci zile și mai apoi vom afla din nou hotărârea instanței.