Prescripţiile pentru bolnavii cronici "au scăzut cu 20% în ultimele 3 luni"
Prescripţiile pentru bolnavii cronici au scăzut cu 20 la sută în ultimele 3 luni, conform datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Articol de Adriana Turea, 06 Iunie 2017, 14:02
Prescripţiile pentru bolnavii cronici au scăzut cu 20 la sută în ultimele 3 luni, conform datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acest lucru se întâmplă deoarece medicilor le este teamă că statul le va imputa costul tratamentelor prescrise, susţin reprezentanţii pacienţilor.
Sunt situaţii în care pacienţii înscrişi în programele naţionale nu şi-au mai primit tratamentul, iar alţi bolnavi, diagnosticaţi, în ultimele luni, nu au mai fost incluşi în programele naţionale, a declarat astăzi, la o reuniune de specialitate preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Cezar Irimia consideră că actualele protocoale nu dau autonomie medicului prescriptor şi conturează câteva soluţii.
Cezar Irimia: Pacienii să fie observatori în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede legea, adică să nu se mai decidă fără noi pentru noi. Am sugerat la nivelul spitalelor să fie o comisie multidisciplinară sau multiplă, nu un singur medic să recomande tratamentul, să semneze doi-trei medici, fiind de acord cu ceea ce a iniţiat sau a propus medicul curant. Avem judeţe, de exemplu în oncologie există un singur oncolog, care nu are cu cine să se consulte. Acolo de o probelmă majoră.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a lansat, astăzi, un proiect care are la bază crearea unei aplicaţii numită "Aţi fost trataţi corect?".
Pacienţii din România sunt îndemnaţi astfel să trimită către asociaţie informaţii despre cum au fost trataţi în unităţile medicale, prin intermediul unor infochioşcuri amplasate în spitale.
Scopul proiectului este acela de a realiza o hartă a excelenţei medicale în România.