Premierul Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European
Dezbateri aprinse astăzi în Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România, cu zeci de eurodeputaţi care au vrut să-şi spună părerea.
Articol de Radiojurnal, 03 Octombrie 2018, 11:56
Dezbateri aprinse, astăzi, în Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România, cu zeci de eurodeputaţi care au vrut să-şi spună părerea.
Este un subiect cu o miză foarte mare şi pentru viitorul Uniunii Europene, a atras astenţia prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
El a menţionat de două ori că autorităţile europene nu vor ezita să acţioneze dacă nu se schimbă direcţia în ceea ce priveşte modificările din justiţie.
La finalul dezbaterilor a vorbit din nou şi premierul Viorica Dăncilă care a cerut un tratament egal pentru România şi un dialog constructiv cu Bruxelles-ul. Petruţa Obrejan a urmărit dezbaterile şi revine cu detalii în direct:
Reporter: De puţin timp s-a încheiat reuniunea din hemiciclul dedicată statului de drept din România. O dezbatere în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea că abordarea sa faţă de România, ca de altfel, şi faţă de alte state membre ale Uniunii Europene este una clinică şi nepărtinitoare, bazată pe documente.
El a făcut, din nou, un apel la autorităţile române să facă paşii necesari astfel încât independenţa, eficienţa şi calitatea justiţiei să fie asigurate.
Nu o dată Frans Timmermans a explicat că iniţiativele autorităţilor de la Bucureşti faţă de legile justiţiei şi Codurile penale au stârnit îngrijorări interne, dar şi la nivelul Uniunii şi nu a ezitat să spună că mulţi români cred că aceste modificări vor submina lupta împotriva corupţiei şi vor submina justiţia, îngrijorare împărtăşită, spune acesta, şi de Comisia Europeană.
În opinia sa, stă practic în puterea autorităţilor de la Bucureşti să dea o rezolvare pozitivă acestui demers, întrucât timpul nu a expirat, însă el a spus că dacă vor fi constatate abateri grave se vor lua măsuri.
La rândul său, şeful Executivului român spunea că noile legi ale justiţiei redau judecătorilor o independenţă totală şi nu una restrânsă. Viorica Dăncilă a criticat MCV-ul, spunând că nu şi-a îndeplinit obiectivul pentru care a fost creat, dar a dat asigurări de colaborare, în continuare, cu Comisia de la Veneţia.