Premierul solicită urgentarea avizărilor la ministerul public
Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că nu a primit niciun document oficial de la primul ministru privind urgentarea procedurilor de avizare a procurorilor.
Articol de Radu Şarpe, 05 Aprilie 2013, 18:54
Premierul Victor Ponta, în calitatea sa de ministru interimar al justiţiei, a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii urgentarea procedurilor de avizare a candidaţilor propuşi pentru şase posturi de conducere în ministerul public, inclusiv cel de procuror general.
CSM, care are un rol consultativ în acest proces, a anunţat că examinarea propunerilor va cuprinde şi o perioadă de dezbateri publice, iar avizul îl va trimite ministerului justiţiei pe 3 iunie.
Rugămintea premierului de revizuire a acestui calendar a fost făcută printr-un comunicat, la scurt timp după ce Daniel Morar şi-a anunţat retragerea din funcţia de procuror general pe care o ocupă cu delegare de la CSM.
Premierul consideră că plecarea lui Daniel Morar este normală, pentru că n-ar fi existat prevederi legale care să-i asigure statutul din fruntea ministerului public.
În declaraţia prin care şi-a anunţat retragerea, Daniel Morar afirmase că numirea sa de către CSM fusese făcută cu respectarea legilor existente, dar că a ales să renunţe din cauza riscului unui conflict constituţional, semnalat, joi seară, de preşedintele Traian Băsescu.
"Am aflat că sunt pe cale să generez o mare problemă constituţională, sunt pe cale să declanşez un conflict între puterile statului. Pare un lucru serios, şi nu vreau să fac asta", a spus Daniel Morar.
Daniel Morar încheie, astfel, o perioadă de şapte ani, majoritatea petrecută în fruntea Departamentului Anticorupţie.
Activitatea DNA sub Daniel Morar, apreciată pozitiv de CE
Fost procuror pe lângă Curtea de Apel Cluj, el a fost numit şef al DNA în august 2005, de preşedintele Traian Băsescu la propunerea ministrului justiţiei de atunci, Monica Macovei.
La finalul primului mandat, s-a încercat înlocuirea lui.
Popunerea lui Cătălin Predoiu, ministrul care i-a urmat Monicăi Macovei în guvernul Tăriceanu, a fost, însă, respinsă de şeful statului.
Ulterior, cu păstrarea lui Cătălin Predoiu în guvernul Boc, Daniel Morar a fost reînvestit în februarie 2009 pentru al doilea mandat la DNA.
"Am vrut să arătăm, noi, procurorii DNA, că orice persoană, în momentul în care corupe sau se lasă coruptă, ajunge la închisoare şi trebuie să plătească pentru acest lucru", a spus Daniel Morar.
Activitatea DNA în timpul celor două mandate ale lui Daniel Morar a fost apreciată constant pozitiv de Comisia Europeană în raportele de ţară, însă a fost criticată de o parte a clasei politice.
DNA a fost acuzat de instrumentarea dosarelor politice
Printre cele mai grave acuzaţii la adresa sa a fost că DNA instrumentează dosarele politice la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi că a închis "Dosarul Flota", în care era cercetat şeful statului.
Cele mai recente reproşuri au venit de la premierul Victor Ponta, care l-a acuzat, potrivit Agerpres, că ar fi coordonatorul acţiunilor de persecuţie politică a celor care au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui.
Potrivit corespondentului nostru pe justiţie, Mădălina Verman, CSM anunţă că nu a primit niciun document oficial de la primul ministru privind urgentarea procedurilor de avizare a procurorilor.