Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu va intra în recesiune
Nicolae Ciucă: Am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Noiembrie 2022, 07:47
„Într-o situație complicată, guvernul a reușit să ia măsuri care asigură consolidarea economiei”, spunea premierul Nicolae Ciucă, după publicarea datelor statistice.
El a dat asigurări că România nu este în pericol să intre în recesiune economică și a apreciat că cifrele de până acum arată faptul că există premisa ca până la final anului această creștere să ajungă la 5%.
„În cel de-al treilea trimestru se înregistrează o creștere economică de aproximativ 4%, prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut” spunea premierul Nicolae Ciucă, precizând că măsurile luate până acum de executiv vizează menținerea echibrului economic, urmărindu-se totodată asigurarea compensării inflației, mai ales pentru cei cu venituri foarte mici.
Nicolae Ciucă: Am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, să o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune. Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5%, în jurul lui 5%, iar pentru anul viitor o creștere economică în jur de 1,5%.
Reporter: Pentru că cetățenii cu venituri mici resimt cel mai acut creșterea prețurilor, premierul spunea că va avea loc la guvern o reuniune a Consiliului Național Tripartit, în care se va discuta împreună cu partenerii sociali despre majorarea salariului minim brut pe economie și despre care ministrul muncii, Marius Budăi, spunea își dorește ca acesta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Tot de la 1 ianuarie 2023 ar urma să se majoreze și pensiile, existând în acest moment, spunea ministrul muncii, două propuneri, dar o decizie clară se va lua în coaliția de guvernare.
Marius Budăi: Noi am discutat și am avut o propunere de o majorare de cel puțin 10%. N-am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu o majorare a pensiei, nu a veniturilor, o majorare a punctului de pensie pentru toată lumea și o majorare diferențiată, adică acordarea de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Credem foarte mult în această măsură, pentru că în momente de criză și maualul spune că trebuie să ai grijă de populația care se încadrează în aceste categorii vulnerabile.