Premierul Chinei soseşte luni la Bucureşti
Premierul chinez Li Keqiang soseşte la Bucureşti, unde are programată luni o întâlnire cu primul-ministru Victor Ponta.
Articol de Radiojurnal, 25 Noiembrie 2013, 07:01
Premierul chinez Li Keqiang soseşte la Bucureşti, unde are programată luni o întâlnire cu primul-ministru Victor Ponta.
Este prima vizită a unui şef de guvern chinez în România din ultimii 19 ani.
Întâlnirea prefaţează Forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est, care începe marţi şi care îi reuneşte în Capitală pe premierul chinez, pe omologii săi din 16 ţări central şi est-europene şi aproape o mie de oameni de afaceri şi şefi de companii importante chineze şi europene.
Se vor negocia şi încheia contracte în cinci domenii majore: energie, calculatoare, infrastructură, turism şi cultură.--fb1
Şeful executivului de la Bucureşti susţine că, prin acest eveniment, vrea să dea un mesaj politic şi economic.
Vor fi finalizate şi discuţiile începute în iulie, la Beijing, cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta.
"Vor fi semnate un număr important de memorandumuri şi aocrduri privind declaraţia politică, scrisori de intenţie în domeniul energiei, în domeniul sanitar-veterinar, în domeniul colaborării culturale şi o serie de contracte comerciale", a spus premierul.
Este o reuniune politică la cel mai înalt nivel, iar pentru Guvernul României, în calitate de organizator, este o oportunitate pentru a dezvolta atât relaţiile cu China, cât şi relaţiile regionale.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că obiectivele reuniunii se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană - China.
Şeful executivului a precizat că a discutat şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Durao Barroso, despre evenimentul care va avea loc la Bucureşti, săptâmâna aceasta, iar mesajul oficialului european a fost unul pozitiv.
Forumul de la Bucureşti "nu contravine politicilor UE"
Presa internaţională scria, săptămâna trecută, că Uniunea Euroepană le-a transmis statelor membre un mesaj prin care le-a cerut să se menţină pe linia politicii comune atunci când negociază cu China, pentru că Bruxelles-ul are mai multe puncte de vedere divergente cu marea putere asiatică în domeniul economic.
Ca răspuns la astfel de semnale, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, László Borbély, afirmă că forumul de la Bucureşti nu contravine cu nimic politicilor Uniunii.
"Nu înseamnă că noi vrem să ne rupem de cealaltă parte a Europei. Este un summit regional care este în urma unor decizii luate de această zonă a Europei.
"Eu cred că în această recesiune şi când vedem cât de puţini bani sunt, este bine să deschizi către acele ţări care au posibilitatea să vină cu investiţii importante şi ar fi bine ca, în sfârşit, să se materializeze, pentru că noi discutăm de foarte mulţi ani de investiţii chineze în România, dar s-a făcut foarte puţin. Nicio conotaţie negativă nu are această întâlnire", a declarat László Borbély.