Preluarea de către MAE a președinției CNDIU
Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU).
Articol de Radu Dobriţoiu, 02 Martie 2018, 12:19
Ministerul Afacerilor Externe a preluat, la 2 martie 2018, pentru o perioadă de un an, președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Afacerilor Interne. Funcția de președinte al CNDIU va fi exercitată în etapa următoare de către secretarul de stat Dan Neculăescu.
Printre activităţile avute în vedere la nivelul CNDIU în cursul acestui an se află analizarea transpunerii în legislaţia internă a unor norme internaţionale de drept umanitar, precum și examinarea proiectelor de lege pentru ratificarea unor amendamente la tratate internaţionale relevante.
De asemenea, printre obiectivele vizate de CNDIU în 2018 se află accelerarea demersurilor de elaborare a unei noi Strategii naționale de aplicare a dreptului internaţional umanitar și organizarea unor evenimente internaționale de profil. În acest sens, o Conferință regională pe teme de drept internațional umanitar pentru statele din Europa Centrală și de Sud-Est va fi organizată la București, în perioada 27-28 martie 2018, de către CNDIU, împreună cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Reuniunea va prilejui discutarea unor aspecte de interes comun din sfera aplicării dreptului internaţional umanitar, precum şi realizarea unui schimb de bune practici cu privire la maniera de funcţionare a comisiilor naţionale de drept internațional umanitar.
Activitatea CNDIU în 2018 are o relevanță aparte în special din perspectiva candidaturii României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, contribuind la consolidarea profilului țării noastre pe dimensiunea de drept internațional.
Informații suplimentare:
Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU) este un organ consultativ al Guvernului înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 420 din 29 martie 2006 şi reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerului Mediului.
Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie, pe bază anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, la nivel de secretar de stat, informează un comunicat de presă primit de la MAE.
Printre atribuțiile CNDIU, menționăm: examinarea măsurilor necesare la nivel naţional în vederea aplicării şi prevenirii violării normelor de drept umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaţionale la care România este parte; urmărirea transpunerii în legislaţia internă a normelor internaţionale de drept umanitar; emiterea de avize consultative cu privire la proiecte de acte normative relevante; recomandarea ratificării instrumentelor juridice internaţionale din acest domeniu; analizarea rapoartelor anuale privind stadiul măsurilor de aplicare a dreptului umanitar, care sunt întreprinse de instituţiile reprezentate în CNDIU, precum şi cu privire la activităţile pe care le desfăşoară în calitate de organ consultativ al Guvernului; promovarea activităților de diseminare a informațiilor privind dreptul umanitar; colaborarea cu comisiile naţionale din alte state şi cu instituţiile internaţionale de profil.