Pregătiri pentru vârful maxim de viitură pe Dunăre
În aşteptarea vârfului de viitură prognozat a ajunge la Galaţi duminică, în localitate se lucrează intens pentru repararea fisurilor din digul de protecţie la Dunăre.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 22 Mai 2014, 20:30
Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 13.200 de metri cubi pe secundă, iar mâine, când este aşteptat vârful maxim de viitură, acesta nu va depăşi 13.300 metri cubi pe secundă, ceea ce, potrivit specialiştilor, nu va reprezenta niciun risc de inundaţii în judeţul Mehedinţi.
În aval însă, intră în vigoare un cod portocaliu de mâine dimineaţă, de la ora 6:00, pentru judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea, pe lângă Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.
Cotele apelor Dunării au depăşit la Giurgiu cota de inundaţii cu 12 centimetri şi vor mai creşte, iar între Corabia şi Călăraşi, traficul fluvial a fost restricţionat.
Au fost impuse şi restricţii de înălţime a convoaielor în zona Podului Giurgiu-Ruse.
La Galaţi se lucrează intens pentru construcţia digurilor.
În aşteptarea vârfului de viitură prognozat a ajunge la Galaţi duminică, muncitorii serviciului public Ecosal au început în această dimineaţă să repare fisurile din digul de protecţie la Dunăre.
Deocamdată, terasele care se află chiar pe malul fluviului nu au fost inundate, însă mai este foarte puţin până când acest lucru se va întâmpla.
"Pentru următoarele zile nu sunt motive de îngrijorare"
Pe de altă parte, agenţii economici şi instituţiile din Galaţi care îşi desfăşoară activitatea pe malul Dunării au început astăzi supraînălţarea digurilor de protecţie cu saci din rafie umpluţi cu nisip sau pământ.
Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, aminteşte ce măsuri sunt luate.
"Pregătiri deosebite face şi şantierul naval Damen. Sunt pregătiţi, au toţi sacii puşi pe poziţie.
"Deocamdată, la nivelul la care este astăzi Dunărea şi prognozele pentru următoarele zile nu sunt motive de îngrijorare", spune Dorin Otrocol.
Primăria va începe supraînălţarea digului de protecţie al Dunării, de pe faleza inferioară, abia după ce nivelul fluviului va ajunge la 615 centimetri, a declarat pentru RRA purtătorul de cuvânt al primăriei, Emanuela Turcu.
Dunărea măsoară astăzi, la Galaţi, 555 de centimetri.