Precizări privind eficiența vaccinurilor anti-COVID
Cercetătorul în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino, Cătălin Ţucureanu, a explicat că varianta Delta devine dominantă în special la populaţia nevaccinată.
Articol de Adriana Turea, 12 Iulie 2021, 14:32
Administrarea vaccinurilor anti-COVID în schema completă protejează împotriva formelor grave de boală, a internărilor şi a deceselor - a subliniat astăzi cercetătorul ştiinţific în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino, Cătălin Ţucureanu, într-un dialog cu preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Vaccinării, Valeriu Gheorghiţă, pe tema noului coronavirus.
Cercetătorul ştiinţific în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino, Cătălin Ţucureanu, a explicat că varianta Delta devine dominantă în special la populaţia nevaccinată, ea fiind mai transmisibilă.
Cătălin Ţucureanu: Important e cât de mare este această rată de vaccinare pentru a reuşi să controlezi cu adevărat epidemia, pentru că dacă ne uităm la Marea Britanie, în principal, pe populaţie nevaccinată, dar şi în populaţie vaccinată cu o singură doză vedem o răspândire impotantă a tulpinii Delta - deja au ajuns să depăşească o treime din cazurile pe care le înregistrau în ianuarie în valul anterior, cu tulpina Alpha. În Africa de Sud, o ţară care are o acoperire vaccinală pe undeva pe la 5-7%, Delta cauzează un nou val de infecţie.
Dar va fi nevoie de o a treia doză de vacin?
Cătălin Ţucureanu: Până la şase luni cel puţin eficacitatea vaccinurilor este foarte mare şi nu ne putem aştepta ca ea să se prăbuşească rapid în luna a şaptea sau în luna a opta. Vedem că pentru toate vaccinurile pe care le avem în momentul de faţă pe piaţă anticorpii persistă la mult timp după vaccinare. La fel, şi răspunsul celular post-vaccinare persistă pe cel puţin câteva luni bune după vaccinare Adevărul este că pentru a lua decizia de a administra o a treia doză sau când se va putea administra o a treia doză nu o să ne putem baza decât pe situaţia din viaţa reală.
Cercetătorul a mai adăugat că celulele care au făcut anticorpi sunt prezente în organism, chiar dacă titrul de anticorpi scade; acestea sunt gata să dezvolte alţi anticorpi la reîntâlnirea cu virusul SARS-CoV-2.