Povestea iei de la Hațegana
Cooperativa Hațegana funcționează în această formulă de mai bine de 50 de ani.
Articol de Ilie Pintea, 24 Iunie 2024, 14:22
Singura cooperativă meșteșugărească rămasă în activitate în județul Hunedoara este cea de la Hațeg, unde sunt țesute iile celebrate astăzi.
Povestea iei de la Hațegana înseamnă o tradiție de peste o jumătate de secol, modele unice, pasiune și foarte multă muncă.
Cooperativa Hațegana, care funcționează în această formulă de mai bine de 50 de ani, a rămas singura de felul acesta din județul Hunedoara și produce ii care au ajuns peste tot ca să aline dorul de casă al românilor plecați în lumea largă.
Tehnologia a pătruns și în acest domeniu, pentru că iile sunt vândute online, iar comenzile în serie sunt făcute cu mașini de brodat computerizate, de care se ocupă Lorena Maria Cutean, cea mai tânără angajată de la Hațegana.
În soft creezi modelul și apoi se pune în mașină de pe un stick; și îi dăm drumul. Alegem ațele, dimensiunea. Eu sunt cea mai tânără operatoare. Am încercat să aducem modelele cele vechi, străvechi, de la străbunicii noștri în modernitate.
Înainte de 1990, la Hațegana lucrau 700 de oameni, iar astăzi mai sunt 20.
Teodora Dumistrăcel spune că acum internetul duce povestea iei de Hațeg în toată lumea.
Am avut pentru niște cântăreți de operă din Paris, soț și soție, și acum vara asta am dat tot pentru niște soliști de la operă, dar cred că în Belgia sau Elveția. Da, ne găsesc oamenii.
Chiar și trei săptămâni poate dura coaserea unei ii, în funcție de complexitatea modelului. Iar femeile care le fac se mândresc cu faptul că duc mai departe modele și simboluri învățate de la bunicile lor, despre care etnologii au scris cărți întregi, dar care pentru ele fac parte din firescul vieții de zi cu zi.