Populaţia României "scade şi îmbătrâneşte"
Potrivit unui raport publicat de INS, populatia României scăzut constant din 1990 şi până în prezent, cu aproape cinci milioane de locuitori, cu un impact considerabil asupra forţei de muncă şi a dezvoltării economice.
Articol de Ioana Stătescu, 11 Iulie 2011, 18:54
Populaţia României se află într-un proces continuu de scădere şi îmbătrânire, este concluzia unui raport publicat luni de Institutul Naţional de Statistică, în care se anunţă că peste 50 de ani mai mult de jumătate din populaţia ţării vor fi pensionari.
Potrivit acestor date, populaţia României a scăzut cu aproximativ 6.000 de persoane în luna mai faţă de aprilie, fiind înregistraţi 15.800 de nou-născuţi şi peste 21.000 de persoane decedate.
Datele mai arată că populatia a scăzut constant din 1990 şi până în prezent, cu aproape cinci milioane de locuitori, cu un impact considerabil asupra forţei de muncă şi a dezvoltării economice în ansamblu.
Potrivit declaraţiilor reprezentantului ONU, Francois Farah, România va avea tot mai puţine persoane tinere care să-i susţină pe cei în vârstă.
Una dintre cauzele acestei probleme o reprezintă migraţia unui număr mare de persoane.
"România este foarte importantă datorită fenomenului de migraţie care are cote foarte ridicate. Ştim cu certitudine că cei care au migrat fac parte din grupa de vârstă în care sunt activi din punct de vedere profesional, dar şi reproductiv.
"Acest lucru va avea, desigur şi are un impact foarte mare asupra evoluţiei populaţiei din România", a declarat Francois Farah.
Sporul migrator va fi analizat la recensământul din 21-30 octombrie
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, speră ca recensământul populaţiei din perioada 21-30 octombrie, primul de după aderarea României la Uniunea Europeană, va furniza date concludente despre fenomenul migraţiei, dar şi în legătură cu alte aspecte.
"Rolul nostru este de a colabora cu celelalte state din Uniunea Europeană pentru a estima cât mai exact sporul migrator.
"Interesează modificările care au intervenit nu numai în structura populaţiei, pe grupe de vâstă, în profil teritorial, dar şi în plan social, condiţii de locuit, ocupare. Numai prin opinii se pot lua şi fundamenta decizii", a afirmat Vergil Voineagu.
Îngrijorat de rata mare de refuz din recensământul pilot, Vergil Voineagu a avertizat că persoanele care refuză să declare recenzorilor datele cuprinse în chestionare ar putea fi sancţionate cu amenzi de până la 1.000 de lei.