Populaţia României scade constant de 25 de ani
Reducerea cu aproximativ 3 milioane se datorează scăderii naturale, emigraţiei definitive, la care se adaugă emigraţia cu schimbarea doar a reşedinţei în altă ţară.
Articol de Radiojurnal, 19 Ianuarie 2015, 15:55
Declinul demografic reprezintă una dintre principalele ameninţări pentru sistemul public de pensii, susţine Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Române.
La un eveniment de specialitate, Gheţau a amintit că în 1990 România avea 23 de milioane de locuitori, iar în 2014 sub 20 de milioane, cu reşedinţa în ţară.
Reducerea cu aproximativ 3 milioane se datorează scăderii naturale, emigraţiei definitive, la care se adaugă emigraţia cu schimbarea doar a reşedinţei în altă ţară - cea mai mare pondere: aproape 2 milioane şi jumătate de persoane.
Datele statistice arată că rata fertilităţii este de aproximativ 1,3 copii la o femeie, începând cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 procente în anii '70.
Scăderea numărului de nou-născuţi a fost benefică din punct de vedere economic, pentu că a redus considerabil cheltuielile făcute de societate pentru maternitate, concedii postnatale, asistenţă medicală, alocaţii şi îndemnizaţii, mai susţin directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.
Potrivit INS, numărul copiilor sub 18 ani a scăzut la jumătate în ultimii 25 de ani, de la aproximativ 6 milioane la 3 milioane.