Pompierii români învață tehnici de stingere a incendiilor la mașini electrice sau pe GPL
Conferința este susținută de doi specialiști francezi Claire Petit, expert în siguranța vehiculelor în cadrul Renault Group și locotenentul Jérôme Albert, expert în intervenții de urgență care implică vehicule.
Articol de Alex Buzică, 26 Noiembrie 2024, 13:21
Peste 500 de pompieri participă, la București, la un program dezvoltat de specialiști pentru creșterea siguranței tuturor participanților la trafic și asigurarea intervențiilor salvatorilor în cazul în care sunt implicate mașini dotate cu tehnologii moderne.
Intervențiile pompierilor din zilele noastre diferă de cele de acum cinci sau 10 ani, pentru că pe piață sunt automobile noi, adaptate electric, cu motoare hibrid sau pe GPL, care impun un mod diferit de intervenție.
Conferința este susținută de doi specialiști francezi Claire Petit, expert în siguranța vehiculelor în cadrul Renault Group și locotenentul Jérôme Albert, expert în intervenții de urgență care implică vehicule.
Aceștia abordează subiecte precum miturile și realitățile despre siguranța vehiculelor electrice și hibride și oferă pompierilor români informații esențiale pentru intervenții eficiente.
Salvatorii învață despre tehnologiile de la bordul vehiculelor noi și despre strategiile specifice de intervenție în cazul vehiculelor pe GPL, hibride sau electrice.
Jean Philippe, pompier francez: De exemplu, în cazul unor intervenții, acum găsim Qr codes pe mașini, fapt care ne spune multe despre felul în care funcționează un vehicul și aflăm informații despre tipul mașinii - electrică sau hibridă. Acest lucru poate salva viața celor implicați în accident, dar și nouă. Și noi am învățat din experiența trainerilor noștri, iar acum îi învățăm pe colegii din România.
Cursul de la București este foarte important pentru pompierii români, pentru că sistemele mașinilor din noua generație diferă semnificativ de cele ale vehiculelor convenționale şi necesită metode de intervenţie adaptate.
De exemplu, modul de stingere a unui incendiu la un vehicul electric implică proceduri diferite față de cele obișnuite, datorită bateriilor și componentelor electrice specifice.