Poliţişti din toată ţara protestează faţă de Ordonanţa "Trenuleţ", care le diminuează veniturile
În Mehedinţi, peste 200 de oameni ai legii au ieşit în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, după care au pornit în marş către Prefectură.
Articol de Mihai Bădescu, 08 Ianuarie 2025, 13:20
Poliţişti din toată ţară protestează faţă de Ordonanţa "Trenuleţ", care l-ar diminua veniturile şi până la două mii de lei pe lună.
În judeţul Buzău aproximativ 50 de poliţişti au ales o formă inedită de a-şi exprima nemulţumirea, donând sânge şi beneficiind, astfel, de o zi liberă din timpul serviciului.
De asemenea, a fost organizat un pichet al sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.
Manifestări similare au adoptat şi poliţiştii din Bucureşti.
În judeţul Ialomiţa are loc un protest în faţa Inspectoratului de Poliţie, cu blocarea activităţii.
Şi la Constanţa va fi protest la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, iar în Dolj, Arad şi Călăraşi este grevă japoneză.
Şi în Mehedinţi, peste 200 de oameni ai legii au ieşit în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, după care au pornit, în marş, către Prefectură, după cum transmite corespondentul nostru Mihai Bădescu.
Reporter: Protestatarii sunt nemulţumiţi că măsurile ordonanţei austerităţii le vor afecta veniturile salariale.
Adrian Pătrăşcuţă, preşedintele SNPPC: 'Ordonanţa trenuleţ' e o bătaie de joc la adresa noastră, pentru că prevede tăieri, sporuri de sâmbătă, duminică, sărbători legale. Practic, ne-a luat cam 20% din salariu.
Agent şef principal Adrian Staicu: Nemulţumirile sunt mari, nu se poate aşa, deci se pune problema banilor care nu se vor mai da. Estimativ, minim 1.000 lei per poliţist.
Reporter: Sindicaliştii anunţă măsuri de protest mai radicale, dacă revendicările nu vor fi luate în seamă.
Adrian Lăzăroniu, vicepreşedintele Europol: Poliţiştii chiar au completat peste 200 de notificări prin care înştiinţează instituţia că, dacă diminuările salariale rămân, nu vor mai desfăşura activităţi care nu sunt prevăzute în fişa postului şi activităţi cum ar fi baza secţiilor de votare la viitoarele alegeri prezidenţiale.
Constantin Screciu, preşedinte: După ce legea salarizării nu s-a aplicat în integralitate încă din 2017, ulterior, an de an s-au îngheţat toate sporurile specifice, iată că în acest an guvernul vine cu tăieri salariale substanţiale. Ne gândim la forme de protest mult mai radicale. Acesta este doar începutul calendarului de proteste, până la suspendare activităţii, vom asigura, similar magistraţilor, doar urgenţele, până când revendicările noastre vor fi soluţionate.
Reporter: Pentru ca mesajul lor să fie transmis guvernului, protestul s-a încheiat în faţa Prefecturii Mehedinţi.