Politicienii adresează elevilor mesaje de "corectitudine în viaţa"
Îndemnuri la învăţătură susţinută, educaţie permanentă şi corectitudine în viaţă, adresate elevilor de către personalităţile politice cu prilejul noului an şcolar.
Articol de Radiojurnal, 12 Septembrie 2016, 15:07
Îndemnuri la învăţătură susţinută, educaţie permanentă şi corectitudine în viaţă - le-au adresat elevilor personalităţile politice prezente, în această dimineaţă, la deschiderea noului an şcolar, în mai multe unităţi de învăţământ din ţară.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost la Colegiul "Mihai Eminescu" din Bucureşti, unde a declarat că educaţia trebuie adaptată la nevoile societăţii şi a explicat că şcoala trebuie să insufle valori şi să descopere talente.
El a precizat că nu crede că pensiile speciale pentru profesori sunt neapărat o soluţie, ci existenţa unor pensii decente şi respect pentru această meserie. Carmen Gavrilă transmite.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este nevoie de un program naţional care să rezolve inclusiv problemele de la şcolile din localităţi ori sate mici, care, de exemplu, nu au utilităţi. Preşedintele a explicat că, din păcate, pentru mulţi tineri, educaţia şi competenţa nu mai par să ducă la promovare şi prosperitate.
Klaus Iohannis: Educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România noastră. Nu corupţia, nepotismul, şmecheria sau câştigul facil, ci educaţia, munca, determinarea şi onestitatea.
Reporter: Ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că nu crede în şcoala industrializată, ci într-una care să îi înveţe pe copii să gândească mai clar, mai precis şi să analizeze situaţii.
Mircea Dumitru:Şcoala modernă trebuie să îşi modifice şi să îşi adapteze metodele şi structura curriculară pentru a celebra diferenţele reale, aptitudinile şi aspiraţiile diverse ale elevilor săi. Fiecare individ este bun la ceva, este misiunea şcolii să descopere ce poate face cel mai bine fiecare din noi.
Reporter: Ministrul educaţiei a spus că vede în învăţământul profesional o soluţie pentru tineri care nu se regăsesc în alte formule educative.
Realizator: Premierul Dacian Cioloş a participat la deschiderea noului an şcolar la Liceul Teoretic "Carol I" din Feteşti. Şeful guvernului le-a reamintit elevilor că educaţia este cea mai bună modalitate de a reuşi în viaţă, dar şi cea mai dificilă.
Dacian Cioloş: Să nu vă luaţi după cei care vă demonstrează vremelnic - şi, vă asigur, doar vremelnic - că se poate răzbi în viaţă şi fără studii, şi fără şcoală. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, doar ceea ce aţi învăţat şi ce aţi asimilat în noi înşivă este ceea ce vă dă o linie dreaptă în viaţă. Vă îndemn să aveţi încredere în voi, în calea voastră, să vă ţineţi de ea, să nu căutaţi neapărat doar note bune, să căutaţi să asimilaţi şi să înţelegeţi ceea ce învăţaţi. Să nu căutaţi titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii, pentru că sunt obţinute fără ca ceva în voi să progreseze.
Realizator: Premierul Dacian Cioloş a mai amintit de adoptarea, anul acesta, a Statutului elevului, instrument care creează cadrul unui dialog cu profesorii.