Ploile abundente provoacă inundaţii în ţară
Risc crescut de inundaţii este pe câteva râuri din Moldova şi Dobrogea, iar pe mai multe sectoare ale cursurilor de apă din estul şi sudul României este cod galben.
Articol de Radiojurnal, 30 Mai 2014, 18:19
Ploile abundente din ultimele ore au generat probleme în mai multe localităţi din ţară.
Sute de curţi si anexe gospodăreşti de pe zece străzi din cartierul gălăţean Valea Oraşului au fost inundate în aceasta după-amiază, transmite corespondentul Maria Măndiţă, sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă, iar pe stradă s-a adunat apă de o jumătate de metru.
Dunărea are încă un nivel foarte ridicat în Galaţi, deşi debitul la intrarea în ţară este în scădere.
Risc crescut de inundaţii este pe câteva râuri din Moldova şi Dobrogea, iar pe mai multe sectoare ale cursurilor de apă din estul şi sudul României este cod galben, ceea ce înseamnă că pot fi depăşite cotele de atenţie.
Hidrologii se aşteaptă la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, de aceea recomandă vigilenţă crescută din partea autorităţilor şi a populaţiei, care este sfătuită să evite prezenţa în apropierea cursurilor de ape.
Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Ana Maria Agiu, a punctat la Radio România Actualităţi principalele măsuri care trebuie luate la nivel local.
"Sunt necesare curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, curăţarea depozitelor de gunoaie care ar putea să fie antrenate de pe maluri şi ar putea obtura un curs de apă şi, mai mult, cum probabil ştiţi, avem şi un cod portocaliu, zona de Moldova şi zona de Dobrogea. Este vorba despre o avertizare care implică în primul rând inundaţii de tip flash-flood, precipitaţii care pot să cadă într-o cantitate mare pe un areal restrâns într-un timp foarte scurt, cu pagube potenţiale, cu efect de inundaţii locale" spune Ana Maria Agiu.
Cod galben de ploi, până mâine seară
Specialiştii Serviciului de Gospodărire a Apelor Botoşani au semnalat azi că sunt nemulţumiţi de calitatea lucrărilor de reabilitare şi modernizare efectuate de Compania Naţională de Investiţii la podurile şi podeţele din 2008, când inundaţiile au afectat grav peste 400 de astfel de construcţii.
Corespondentul Radio România Actualităţi Gina Poenaru transmite că în urma inspecţiilor s-a constatat că mai multe astfel de structuri reabilitate nu permit curgerea apei şi creează posibilitatea apariţiei de inundaţii locale.
O altă problemă este salubrizarea necorespunzătoare a mai multor cursuri de apă şi sanţuri.
Judeţul Botoşani figurează pe lista zonelor aflate până duminică seară sub cod portocaliu de inundaţii, alături de Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
Şi meteorologii atenţionează că instabilitatea atmosferică accentuată se va menţine până spre sfârşitul zilei de mâine.
Vor fi în continuare condiţii de ploi în aversă, vijelii şi grindină în majoritatea României.
Excepţie fac doar cinci judeţe din vest şi nord-vest.