Plăţile compensatorii pentru angajaţii care lucrează în minerit
România va trebui să facă un efort bugetar de aproximativ 1 miliard de lei pentru a asigura plăţile compensatorii pentru angajaţii care lucrează în minerit.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Iunie 2021, 07:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : România va trebui să facă un efort bugetar de aproximativ 1 miliard de lei pentru a asigura plăţile compensatorii ale celor 8.000 de angajaţi care lucrează în minerit, în principal la marile unităţi din Hunedoara şi Gorj.
Planul de restructurare în scopul reducerii emisiilor de carbon prin scăderea producţiei de energie pe bază de cărbune trebuie finalizat până în 2030, când se va termina procesul de închidere a minelor, iar anul 2032 este termenul pentru ecologizarea acestora.
Reporter: Mihai Bădescu: "România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă emisiile de CO 2 prin restructurarea companiilor care produc energie pe bază de cărbune și să crească capacitățile de producție de energie verde.
Virgil Popescu, ministrul energiei: Vorbim de planul de decarbonare, vorbim de minele de subteran, cele patru mine care au mai rămas alături de cei de la Hunedoara, evident, în planul de restructurare al Olteniei, unde nu avem încă un phase out la lignit. Există și acolo și restructurări și investiții și am prins și acei în jur de 4.000 de oameni de la Complexul Energetic Oltenia, cu 4.000 de la Hunedoara și mai sunt 250 - 300 de oameni la mina de la Crucea, a Companiei Naționale a Uraniului, mină care nu mai are zăcământ și trebuie, evident, închisă.
Statul va garanta plata salariilor compensatorii pentru aceștia.
Virgil Popescu: Toți aceşti oameni vor primi salariile compensatorii la nivelul contractului colectiv de muncă din fondurile Ministerului Energiei destinate sau din fondurile de mediu care sunt la dispoziția Ministerului Energiei pentru proiecte de reducere a a emisiilor de CO 2 și, evident, vom plăti veniturile de completare între 24 și 48 de luni pentru cei care vor fi disponibilizați până îşi vor găsi un loc de muncă sau până vor ieși la pensie. Total am făcut pe memorandum, pe care l-am aprobat în guvern şi în nota de fundamentare în această perioadă, 2021-2032, în jur de 1 miliard de lei."