Platformă digitală pentru studierea Holocaustului
Şcolile din România, dar şi din alte şase state europene, vor avea, de anul viitor, o platformă digitală pentru studierea Holocaustului
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 22 Aprilie 2018, 01:17
O platformă digitală pentru studierea Holocaustului va fi disponibilă din 2019 în şcolile din România şi din alte şase state europene. Anunţul a fost făcut ieri, la Zalău, într-o conferinţă internaţională găzduită de Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.
În cadrul programului, elevii şi studenţii vor putea urmări povestea unor supravieţuitori ai Holocaustului, de la copilărie până la ghetoizare, deportarea lor în lagărele de concentrare şi până la eliberare şi viaţa de după război.
Daniel Stejerean, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord: "Vorbim de o platformă care va fi aplicată începând din 2019 şi în şcolile din România, care reuşeşte să pună în valoare acele experienţe tragice întâmplate în timpul Holocaustului.
Avem atâta nevoie în această perioadă, în contextul în care peste tot în Europa se vorbeşte de antisemitism, de aceste instrumente care să ne ofere posibilitatea să aflăm mai multe lucruri din istorie, să învăţăm din istorie, pentru a nu repeta".
Programul a fost iniţiat prin cooperarea mai multor state.
Lena Jersenius, Comitetul Suedez împotriva Antisemitismului: "Proiectul a fost iniţiat pentru că vrem să salvăm şi să promovăm mărturiile victimelor Holocaustului, care trebuiesc prezentate şi studiate pentru a nu se mai repeta aceste atrocităţi comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial".
Materialul principal din platforma educaţională se bazează pe interviuri filmate şi va fi disponibil în toate ţările partenere în program.