Plata eşalonată a drepturilor câştigate, criticată
Curtea Constituţională a amânat să se pronunţe asupra Ordonanţei de urgenţă care eşalonează pe trei ani plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către bugetari.
06 Mai 2010, 15:05
Curtea Constituţională a amânat să se pronunţe asupra sesizării Avocatul Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se suspendă plata drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti de personalul din sectorul bugetar.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a atacat ordonanţa la solicitarea confederaţiilor sindicale Cartel Alfa şi Spiru Haret.
El susţine că Guvernul vrea să eludeze hotărârile judecătoreşti prin această ordonanţă ce reeşalonează datoriile către salariaţi.
Articolul, contestat de Avocatul Poporului la solicitarea sindicatelor, prevede că în această perioadă statul este ferit de executare silită.
Guvernul a direcţionat zilele trecute peste 200 de milioane de lei pentru plata primei tranşe din sumele câştigate în urma proceselor intentate de angajaţii din sistemul de justiţie.
Alte sume consistente ar trebui să ajungă în acest an la cadrele didactice sau funcţionarii care au astfel de decizii favorabile.
În lipsa unor cifre exacte aşteptate de la Ministerul Finanţelor, valoarea totală a datoriilor statului către propriii angajaţi este greu de estimat după ce zeci de mii de oameni au obţinut plata sporurilor anulate pe fondul crizei economice.
Vicepreşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Petru Dandea, care reprezintă interesele unei mari părţi din salariaţii din sistemul public, spune că în urma aceastei decizii, persoanele care au câştigat drepturile în instanţă nu vor beneficia într-o singură tranşă de o sumă consistenă.
"Prelungirea la nivelul a trei ani a plăţii acestor sume, sigur, duce în derizoriu de fapt ceea ce ei o să primească la anumite perioade. Pe de altă parte, executivul doreşte să facă plata acestor drepturi salariale doar pentru sindicatele care au acţionat în judecată şi au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în care li s-a recunoscut acest drept.
"Dacă executivul aprobă plăţile în acest fel, adică doar pentru acei salariaţi, evident, aici este vorba de o discriminare, pentru că salariaţi încadraţi pe acelaşi nivel profesional vor avea practic o remuneraţie diferită" a declarat Petru Dandea.
În discuţie sunt sume în valoare de sute de milioane de lei, poate chiar mai mult. Întrebat dacă poate estima care este amploarea acestui fenomen acesta a declarat că este vorba de câteva zeci de mii de persoane.
"S-ar putea să fie vorba totuşi de sume destul de mari, pentru că la federaţiile din educaţie în România există un model de organizare sindicală practic la nivelul fiecărui judeţ. Sigur, noi avem date pentru câteva dintre judeţe, dar în momentul în care vorbim de profesorii încadraţi în şcolile din cadrul unui judeţ, sigur, cifra se măsoară la ordinul miilor.
"Nu este vorba doar de câteva sute de salariaţi din România, ci este vorba, probabil, de câteva zeci de mii, chiar dacă luăm în calcul că au fost doar şapte sau opt judeţe în care s-a făcut această acţiune în instanţă şi unde salariaţii au şi câştigat”.
Petru Dandea a declarat că mai există astfel de procese pe rol, bazându-se pe informaţii şi de la federaţiile din educaţie, şi de la federaţiile din administraţia publică.