PIB-ul României, în scădere
Conform primelor estimări ale statisticienilor, Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 0,6% în trimestrul III al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
15 Noiembrie 2012, 16:12
Conform primelor estimări ale statisticienilor, Produsul Intern Brut al României a scăzut în trimestrul III al acestui an faţă de trimestrul anterior, dar şi în comparaţie cu perioada similară din 2011.
Anul 2012 mai păstrează în primele nouă luni doar o modestă creştere faţă de aceleaşi luni ale anului trecut - 0,2%, sub aşteptările oficiale pentru acest an.
Nici din restul Europei veştile nu sunt bune. Produsul Intern Brut scade în marea majoritate a ţărilor sau înregistrează creşteri modeste.
În trimestrul III Produsul Intern Brut total al celor 17 state din zona euro a scăzut cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, în timp ce Produsul Intern Brut total al celor 27 de state membre a crescut cu acelaşi procent.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul Intern Brut a scăzut în zona euro cu 0,6% şi cu 0,4% în total în cele 27 de state membre.
Situaţia stă cu totul altfel în Statele Unite, unde faţă de anul trecut PIB a crescut cu 2,3%.
Creştere de doar 0,2 % a PIB-ului Germaniei
Revenind la Europa, prima economie a acesteia, Germania, începe să resimtă efectele crizei datoriilor din zona euro.
Doar o creştere de 0,2% a înregistrat PIB-ul Germaniei în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, iar aşteptările pentru trimestrul IV nu sunt deloc optimiste - comentează analiştii având în vedere scăderea comenzilor în ultimul an.
În ce priveşte celelalte ţări, faţă de trimestrul trecut Franţa a reuşit o creştere uşoară a PIB, de 0,2%, Spania rămâne în recesiune şi în al treilea trimestru al anului cu o scădere a Produsului Intern Brut de 0,3%, iar Italia a înregistrat o scădere de 0,2%.
România are o scădere de 0,5% faţă de trimestrul anterior şi de 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totuşi, în primele nouă luni PIB-ul României a crescut comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2011 cu 0,2%.
Este posibil să avem o creştere pe întrepgul an undeva între +0,5 şi +1% - estimează consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, bazându-se în această apreciere pe consumul din trimestrul IV care de sărbători creşte semnificativ în România.
Alţi analişti din sistemul bancar privat spun însă că după datele publicate, joi, România ar putea să nu mai înregistreze nici măcar 0,5% creştere economică aşa cum se spera.