Peşterile "de mulaj" de pe Valea Mureşului
Două peşteri situate între localităţile Deda-Bistra şi Stânceni din judeţul Mureş ar putea fi amenajate şi incluse în programe turistice de două-trei zile
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 27 Septembrie 2011, 18:38
În ultimii 20 de ani, pe Valea Mureşului au fost descoperite în jur de 16 peşteri de mulaj unice în România, care reprezintă o raritate nu numai în ţară, dar şi pe întreg globul pământesc.
Peşterile de mulaj s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, în timpul Pliocenului, adică în urmă cu circa 5,3 milioane de ani, în urma scurgerii lavei peste pădurile existente în zonă la acea vreme.
Trunchiurile copacilor doborâţi de lavă au rămas în roca vulcanică formată, iar după un anumit timp apa le-a scos din rocă şi au rămas peşterile de mulaj, care pot avea dimensiuni cuprinse între 40 şi 80 de metri lungime şi un diametru de până la 2,4 metri.
Dacă până anul trecut, în Europa s-a considerat că doar în România există peşteri de mulaj, ulterior ele au mai fost descoperite în Slovacia şi în Ungaria.
Două astfel de peşteri situate între localităţile Deda-Bistra şi Stânceni din judeţul Mureş ar putea fi amenajate şi incluse în programe turistice de două-trei zile, care să includă vizitarea peşterilor, plimbări pe munte şi rafting pe râul Mureş.