Peste zece mii de dosare, soluţionate de DIICOT
Procurorul şef, Alina Bica, a declarat că DIICOT îşi propune pentru anul 2014 să atingă un procent de 50% de recuperare a prejudiciilor constatate
Articol de Diana Surdu, 28 Februarie 2014, 19:30
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a soluţionat anul trecut peste 10.000 de dosare, ceea ce reprezintă aproape 42 de cauze pentru un procuror - se arată în bilanţul de activitate al instituţiei.
Aproape 4.000 de persoane au fost trimise în judecată, dintre care jumătate în stare de arest preventiv.
Procurorii DIICOT sunt preocupaţi să fie recuperat prejudiciul creat prin infracţiuni, nu doar să fie aplicată o pedeapsă.
Procurorul şef, Alina Bica, a declarat că DIICOT îşi propune pentru anul 2014 să atingă un procent de 50% de recuperare a prejudiciilor constatate, în condiţiile în care anul trecut acest procent a fost de doar 25%.
Şeful direcţiei a subliniat că instituţia este specială, pentru că procurorii duc toate procedurile judiciare în afara ţării, în timp real.
"DIICOT este instituţia care a semnat şi care funcţionează în cadrul unor "joint investigation team", echipe de investigare comună cu celelalte state din cadrul Uniunii Europene pe momente operative, şi au fost nenumărate situaţiile şi în cursul anului 2013, când, pe acţiuni derulate în Germania, Franţa, Italia şi concomitent în România, au fost destructurate grupări de criminalitate organizată", a declarat Alina Bica.
Procurorul şef al DIICOT, dezamăgit de Parlament
Procurorul şef al DIICOT a arătat că a existat o creştere a competenţei structurii pe care o conduce, în primul rând pentru că în ce priveşte infracţiunile economico-financiare a existat o ordonanţă de urgenţă anul trecut, prin care toate infracţiunile de evaziune fiscală şi cele economico-financiare săvârşite în condiţii de grup, de crimă organizată, indiferent de valoarea prejudiciului, au fost trimise de la DNA către DIICOT.
Aproape 40 de dosare au fost preluate la nivelul întregii ţări.
Pe de altă parte, întrebată de ziarişti, Alina Bica a spus că s-a simţit dezamăgită că parlamentul a refuzat, în octombrie 2013, să ridice imunitatea fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian.
"Mi s-a părut dezamăgitor din două raţiuni. Nu am cerut o afectare a drepturilor persoanei şi cerusem o îngăduinţă, ca să cercetăm dacă aspectele pe care noi le-am suspicionat ca fiind necorespunzătoare sunt reale sau nu.
"Am sperat, la vremea respectivă, că DIICOT va beneficia de acceptul parlamentului în ceea ce priveşte verificarea aspectelor cuprinse în referat", a spus Alina Bica.
Procurorul şef a adăugat că, în funcţie de modul în care se va derula mai departe dosarul Romgaz, anchetatorii vor decide dacă vor formula din nou o cerere pentru ridicarea imunităţii lui Varujan Vosganian, în prezent senator.
Alina Bica a precizat că anul acesta DIICOT face zece ani de la înfiinţare şi a prezentat cifre impresionante: 58.000 de dosare soluţionate, 27.000 de persoane trimise în judecată, măsuri asiguratorii de peste cinci miliarde de lei şi peste 3.000 kg de heroină şi cocaină confiscate în România, iar 6.000 kg în alte state.