România și Bulgaria intră în spațiul Schengen
Pentru români, controalele la frontieră cu Ungaria și Bulgaria vor fi suspendate.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Decembrie 2024, 18:49
Peste două zile, România și Bulgaria vor intra în spațiul european de liberă circulație Schengen.
Pentru români, controalele la frontieră cu Ungaria și Bulgaria vor fi suspendate.
Va exista, totuși, o perioadă de tranziție de șase luni, când Poliția de Frontieră va face controale aleatorii și va putea opri pentru verificări unele autovehicule.
Este vorba însă de o cotă minoră din totalul celor care vor trece granițele.
România are circa 17 puncte de frontieră cu Ungaria și 14 cu Bulgaria. Vorbim de rutier, feroviar și fluvial, prin care au trecut circa 28 de milioane de persoane în 2024.
Tot în 2024, ca și în anii precedenți, toate aceste persoane au fost oprite și li s-au verificat documentele, iar timpul de așteptare a fost de la circa 10 minute până la câteva ore, în anumite momente de aglomerare.
Odată cu 2025, aceste controale vor fi suspendate.
Premisă pentru fluidizarea traficului și câștigarea de timp și bani, pentru că statul cu orele la cozi înseamnă și consum suplimentar de combustibil.
Totuși, pentru o perioadă de șase luni, deci până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care controlul la graniță nu va mai fi regula, ci excepția.
Se numesc controale aleatorii sau este vorba de controale pe care le face Poliția de graniță ca urmare a unor informații despre posibile infracțiuni.
Conform declarațiilor autorităților, aceste controale pot să intervină asupra a cel mult cinci procente din vehiculele care trec frontiera. Dar, la fel, spun autoritățile, pot exista zile în care nimeni să nu fie oprit.
După aceste șase luni, controalele prin sondaj vor fi suspendate.
Dar acest lucru nu înseamnă că nu mai pot exista verificări în anumite perioade.
Chiar și astăzi, în interiorul spațiului Schengen, anumite state, precum Germania, Olanda sau Franța, au reintrodus controale aleatorii pentru perioade de câteva luni, pe anumite granițe, pentru a preveni anumite fenomene, cum este cazul migrației.