Peste 800 de medici "au emigrat de la începutul anului"
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, până la 1 mai, peste 800 de medici români au plecat în străinătate.
Articol de Adriana Turea, 15 Iunie 2013, 18:06
Peste 800 de medici au plecat în străinatate de la începutul anului şi peste 14.000 de la intrarea în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, la întâlnirea Consiliului European al Ordinelor Medicilor.
El a mai spus că se va crea o asociaţie profesională a personalului medical ce va declanşa acţiuni care să determine guvernul să ia măsuri.
"Am cerut guvernului să scoată profesia medicală din ceea ce se cheamă bugetar, funcţionar sau echivalentul unui funcţionar, şi am cerut ca prin măsuri combinate să crească veniturile medicilor începând cu medicii rezidenţi.
"Deocamdată, în primul rând, vom crea o asociaţie a profesioniştilor din sănătate şi vom discuta să declanşăm marşuri, demonstraţii până la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru că situaţia actuală nu mai poate continua", a spus Vasile Astărăstoae.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, măsurile necesare a fi luate sunt blocate la ministerul de finanţe.
"În acest moment, relaţia cu ministerul sănătăţii este o relaţie normală şi de parteneriat. Din păcate, blocajul este la ministerul finanţelor", a declarat Vasile Astărăstoae.
Sănătatea publică din România, "în pericol"
Reprezentanţii Consiliului European al Ordinelor Medicilor au anunţat că peste 3000 de medici români lucrează în Franţa şi peste 1500 în Belgia.
Vicepreşedintele Consiliului, Xavier Deau, avertizează însă că plecarea lor pune în pericol sănătatea publică din România.
"Vreau să vă pun o întrebare. De ce România continuă să plătească medicii cu 300 de euro pe lună în timp ce în Franţa salariul minim este de zece ori mai mare? Am vizitat deja Bucureştiul şi nu mi se pare atât de săracă România.
"Mă mir că există această problemă financiară, pentru că aceasta stă la baza migraţiei medicilor români. Este o problemă a societăţii remuneraţia medicilor pe care voi trebuie s-o rezolvaţi şi nu francezii", a spus Xavier Deau.