Peste 70 de elevi din județul Mehedinți au făcut toxiinfecție alimentară
Părinții spun că elevii au început să se simtă rău la scurt timp după ce au mâncat pastele primite în cadrul programului 'O masă caldă'.
Articol de Mihai Bădescu, 19 Septembrie 2024, 18:44
UPDATE: Ministerul Sănătății informează că la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu grețuri, vărsături și astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și 7 persoane la Spitalul Municipal Băilești. Formele de boală sunt ușoare și medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienți au fost externați, iar alți bolnavi urmează să fie externați în această seară.
"Sursa posibilă a toxiinfecției sunt preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering", se mai arată în comunicat.
-----------------
Cel puţin 70 de elevi şi doi adulţi din patru şcoli din judeţul Mehedinţi s-au intoxicat, după ce au consumat paste cu sos pregătite de o firmă de catering care furnizează o masă caldă în unităţile de învăţământ respective.
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi a activat planul roşu de intervenţie, pentru că zeci de copii au nevoie de spitalizare.
Părinții spun că elevii au început să se simtă rău la scurt timp după ce au mâncat pastele primite în cadrul programului 'O masă caldă'.
-: Copiii la școală au mâncat paste făinoase și s-au intoxicat, nu știu ce era în mâncare, dar ceva grav cred că era.
-: Nu știu, nu era cu carne dar am auzit că erau paste cu sos. Mama unei fetițe care am venit cu ea, mai mult leşinată, dureri de burtă, vomă foarte mult, a vomitat până când a leșinat, dureri de cap, amețeală. Am venit cu mașina personală, cu poliția în față.
-: Era mâncarea, când a venit fata cu ea a scos-o din geantă mirosea,nu puteai să stai lângă ea.
Ce mâncare era?
-: Erau paste.
Autoritățile au declarat plan roșu de intervenție și au suplimentat personalul.
Zeci de autospeciale au fost trimise în comunele unde au fost înregistrați elevi cu simptome, șaizeci și trei de solicitări au venit la stația de salvare, dar spitalul a fost pregătit să preia peste o sută de copii.
Elena Bololoi, purtătorul de cuvânt al Spitalului județean: Tot personalul medical a fost mobilizat, a fost adus în cadrul unității, suntem pregătiți să primim aproximativ o sută copii, așa am fost anunțați. Deocamdată ne-au venit și cu mijloace personale și cu ambulanța. Simptomatologia: vărsături și diaree şi abdominale.
Cazurile au fost semnalate la școlile din comuna Vlădaia, Oprișor și Salcia, dar conform ultimelor informații, au fost semnalate probleme și la elevi de la o școală din Drobeta-Turnu Severin.