Peste 62.000 de ONG în România, dar "nu toate sunt active"
Reprezentanţii Pro Democraţia spun că o parte dintre ONG-urile înregistrate devin active doar în anumite momente, "când sund fonduri mai multe sau în perioade electorale".
Articol de Radiojurnal, 07 Noiembrie 2013, 14:48
În România, numărul femeilor care se implică în politică este mai mare în municipii şi mai redus în oraşele mici, arată studiul Barometrul democraţiei locale pe anul 2012, realizat de Asociaţia Pro Democraţia, împreună cu Fundaţia Konrad Adenauer România.
Realizatorii studiului au mai constatat că, la nivelul întregii ţări, sunt înregistrate peste 62.000 de organizaţii neguvernamentale, însă nu toate sunt active.
La nivelul autorităţilor locale, studiul recomandă o mai bună gestionare a comunicării cu cetăţenii, în special prin sistemul online şi prin reorganizarea birourilor de informare a cetăţenilor.
Alina Dănilă, reprezentant al Asociaţiei Pro Democraţia, spune că există ONG-uri care se activează doar în anumite momente.
"Din numărul total de ONG-uri, adică peste 62.991 de ONG-uri înregistrate, doar o parte dintre ele sunt active. Ele devin active doar în anumite momente. De exemplu, când sunt fonduri mai multe, sau când există anumite concursuri la care ar putea participa, sau în perioade electorale.
"Pe partea de colaborare cu instituţiile publice, am putut observa din interacţiunea cu acestea o birocratizare excesivă şi un grad de modernizare relativ redus în raport cu cerinţele populaţiei. Din păcate, site-urile primăriilor nu sunt toate actualizate, nu oferă metode de interacţiune on time", spune Alina Dănilă.
Ea precizează că în cazul primăriilor, unde taxele şi impozitele s-au colectat peste 90%, existau şi metode de plată online.