Strategia pentru guvernare deschisă 2025 - 2030
Prin promovarea guvernării deschise, părțile interesate vor putea participa activ și în procesul decizional, dar și în elaborarea politicilor publice.

Articol de Petruţa Obrejan, 09 Aprilie 2025, 08:26
Executivul are programată, după-amiază, a doua şedinţă din această săptămână.
Pe agendă se află Strategia pentru guvernare deschisă 2025 - 2030, precum şi trei proiecte de ordonanţă de urgenţă: unul vizează campania naţională de împădurire, al doilea - Cadrul de competenţe digitale pentru cetăţenii României, iar al treilea - asigurarea de împrumuturi din Trezoreria Statului.
Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025 - 2030 se va afla în atenția miniștrilor, o strategie care își propune să devină un pilon important pentru dezvoltarea unei administrații publice eficiente, transparente și incluzive.
Prin promovarea guvernării deschise, părțile interesate vor putea participa activ și în procesul decizional, dar și în elaborarea politicilor publice, o strategie care își propune să respecte, totodată, și să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor, dar și să crească încrederea și calitatea interacțiunilor dintre cetățeni și instituțiile statului.
Miniștrii vor analiza și o notă de fundamentare privind proiectul de investiții cunoscut sub numele de Sistemul de alertă timpurie, un proiect care, potrivit inițiatorilor, reprezintă cea mai bună soluție de securitate, care va asigura atât exploatarea sistemelor utilizate în emiterea și punerea în circulație a cărților electronice de identitate, cât și a serviciilor publice furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.
În şedinţa de marți, executivul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, noi reglementări privind guvernanţa corporativă a companiilor publice.
Modificările legislative vizează creşterea transparenţei şi reducerea dependenţei acestor întreprinderi de subvenţiile bugetare.