Peste 50 de spitale din ţară vor fi modernizate
Ministrul sănătăţii spune că 53 de spitale vor fi aduse la standarde moderne. Anunţul a fost făcut la inaugurarea centrului oncologic de la Spitatul Municipal "Gavril Curteanu".
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 03 Decembrie 2012, 08:42
Cincizeci şi trei de spitale din ţară vor fi aduse la standarde moderne din toate punctele de vedere, potrivit ministrului sănătăţii, Raed Arafat.
Ministerul sănătăţii a identificat unităţile spre care se vor îndrepta cu prioritate fondurile destinate dotării cu aparatură şi pentru personal - a declarat ministrul Raed Arafat.
"Aceste spitale, urmează să ne concentrăm asupra lor cu dotarea, cu resursele umane, cu toate aspectele, până când le aducem la nivelul pe care-l dorim să fie pentru a deservi un sistem.
Citiţi şi: |
Ordin privind măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă. |
Nu înseamnă acest lucru că neglijăm restul spitalelor, dar când ai resurse limitate, te duci concentrat cu aceste resurse, rezolvi probleme, după care preiei şi alte probleme şi le rezolvi pe parcurs", a explicat ministrul.
Declaraţia a fost făcută duminică, la Oradea, unde ministrul Raed Arafat a inaugurat, la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu", Centrul integrat pentru tratament oncologic.
Cel mai modern centru oncologic din România
Acesta este cel mai modern dintre toate cele existente în sistemul sanitar public din România.
El a afirmat, cu această ocazie, că centrele regionale reduc presiunea exercitată asupra institutelor oncologice existente şi că ar mai fi nevoie de alte câteva asemenea centre în ţară.
"Ce vedem aici este exact acelaşi concept care este şi pe sistemul de urgenţă - centre regionale şi centre zonale care să funcţioneze şi să poată să concentreze forţele, finanţarea şi tot, să deservească o populaţie mai mare.
"Nu e numai pentru bihoreni, asta cu certitudine. O să scadă presiunea de pe Institutul Oncologic de la Cluj, mai ales pe probleme de radioterapie şi de alte aspecte care sunt liste de aşteptare pe ele şi va prelua cel puţin încă un judeţ sau două judeţe lângă el, ca să le asiste în acest domeniu", a spus Raed Arafat.
Program pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale prin tromboliză
Ministrul sănătăţii a anunţat că anul viitor, ministerul va începe un program pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale prin tromboliză.
Raed Arafat a declarat că speră ca astfel să se reducă numărul pacienţilor care riscă să rămână paralizaţi pe viaţă.
"Cred că în ianuarie-februarie o să începem programul, care necesită o finanţare pe partea de medicaţie şi lucru care se va face fără nicio problemă. Vor fi câteva centre-pilot.
Oradea e unul dintre ele, care este deja începută această activitatea în Oradea de ceva timp, dar acum vor fi câteva centre-pilot în ţară care vor face tromboliză la accidentele vasculare cerebrale când se indică, că nu la toate cazurile se face. Când vedem că acest lucru mergem bine, o să începem să-l răspândim şi în alte zone", a explicat ministrul sănătăţii.
Programul este similar cu cel pentru tratarea infarctului, care, din 2010 a redus mortalitatea în cazul acestei afecţiuni u 50%.