Peste 4 mii de bătrâni pe lista de aşteptare a căminelor
Ministerul sănătăţii a început programul de conversie a unor spitale în cămine pentru bătrâni. Decizia vine în contextul unei cereri de locuri în cămine mult mai mare decât oferta.
Articol de Răzvan Stancu, 05 Aprilie 2011, 12:51
Guvernul spune că doreşte dezvoltarea reţelei de cămine pentru bătrâni finanţate de la bugetul de stat, printr-un program menit să transforme un număr de 67 de spitale în cămine, se arată într-un comunicat al ministerului sănătăţii.
Potrivit datelor ministerului muncii, în prezent există un număr insuficient de cămine pentru bătrâni, raportat la vârstnicii care au nevoie de servicii sociale.
Astfel, la sfârşitul anului 2010 exista un număr de solicitări pe listele de aşteptare de 4180 de persoane, pentru un număr de 130 de cămine, dintre care 77 cămine publice cu capacitate de aproximativ 5000 de locuri şi 53 de cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1850 locuri.
Conversia unor spitale în cămine de bătrâni
De la începutul lunii, ministerul sănătăţii a început programul de transformare a unor spitale în cămine pentru persoane vârstnice.
Programul este prevăzut să se încheie în aproximativ trei ani.
Conform datelor oferite de ministerul sănătăţii, căminele nou înfiinţate prin acest program vor avea alocat un buget total de 200 de milioane de lei pe o perioada de trei ani, sumă finanţată de la bugetul de stat.
Potrivit estimărilor realizate de minister, de acest program va putea beneficia un număr cuprins între 1500şi 4200 de persoane vârstnice, în funcţie de câte unităţi sanitare propuse vor fi reorganizate.
Situaţia din Bucureşti
Potrivit datelor furnizate de direcţia de asistenţă socială a municipiului Bucureşti, asistenţa socială se acordă la cererea persoanei vârstnice interesate, a reprezentantului legal al acesteia, a instanţei judecătoreşti precum şi a altor organizaţii neguvernamentale.
Dreptul la asistenţă socială se stabileşte pe baza anchetei sociale şi a criteriilor din grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice.
Cheltuielile căminelor pentru persoane vârstnice sunt asigurate din venituri extrabugetare şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.
Costul mediu lunar de întreţinere este stabilit anual de către consiliile locale sau judeţene, înainte de adoptarea bugetelor proprii.
8,3 lei pe zi, alocaţia minimă de hrană pentru o persoană
O problemă semnalată de către Directia generală de asistenţă socială a sectorului 3 este alocaţia minimă pentru hrană, în valoare de 8,3 lei pe zi, stabilită printr-o hotărâre de guvern din 2008.
Căminele de bătrâni sunt deservite de medici, asistenţi sociali, psihologi şi infirmiere.
Potrivit informaţiilor direcţiei de asistenţă socială a municipiului Bucureşti şi a consiliului local al sectorului 3 există trei centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, aflate în subordinea direcţiilor de sector: Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice “Speranţa”, centrul Medico-Social „Sf Luca” , centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice “Casa Max”
La nivelul sectorului 3, Bucureşti, există un singur centru destinat persoanelor vârstnice centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice “Casa Max”, urmând ca în acest an să fie deschis un alt centru, potrivit datelor furnizate de consiliul local al sectorului 3.
Centrul cu o capacitate de 80 de locuri oferă servicii de găzduire, îngrijire, recuperare, suport şi asistenţă, consiliere psihologică, consultaţii şi tratament medical.