Peste 190.000 de evrei transilvăneni au ajuns în lagărele morții
Timp de 7 zile, în Gara din Satu Mare poate fi vizitat unul dintre vagoanele cu care în luna mai 1944, peste 190.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagăre.
Articol de Radio România Cluj, 01 Aprilie 2019, 19:03
Timp de 7 zile, în Gara din Satu Mare poate fi vizitat unul dintre vagoanele cu care în luna mai 1944, peste 190.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagărele morții.
În interiorul vagonului se află zeci de fotografii, dovezi ale dramei deportării. Inițiativa aparține Fundației Marșul Vieții din Budapesta, iar co-organizatoare este Comunitatea Evreilor din Satu Mare.
Înghesuiți în vagoane de marfă, peste 190.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagărele morții de la Auschwitz, Dachau și Birchenau, ori în Ucraina subcarpatică. S-a întâmplat în luna mai a anului 1944, iar cei mai mulți dintre aceștia nu s-au mai întors acasă.
Istoricul Ștefan Berci din orașul Ardud, afirmă că în Europa, deportarea a fost decisă la Berlin, iar în Transilvania de Nord – aflată la acea vreme sub administrație maghiară – a venit etapizat.
Mai târziu, unii dintre cei care au alcătuit listele cu evreii, au contribuit și la completarea listelor pentru deportarea șvabilor: "Din cercetările pe care le-am făcut reiese că la întocmirea listelor cu evreii care au fost deportați, au contribuit și românii și maghiarii și șvabii! Ba mai mult, unii dintre cei care au întocmit listele pentru deportarea evreilor, au contribuit și la deportarea șvabilor", spune Ștefan Berci.
Înaintea deportării, evreii au fost înghesuiți în ghetouri, iar cel mai mare ghetou din Transilvania de Nord – cu 26.000 de evrei – s-a aflat la Oradea.
În Satu Mare, de unde au fost deportați peste 18.800 de evrei – ghetoul a fost deschis în 3 mai 1944, afirmă Adrian Beșa, președintele Comunității Evreilor:
"La 25 aprilie, secretarul de stat Endre Laszlo a dat dispoziție, la o consfătuire care a avut loc la Satu Mare, să înceapă deportarea evreilor transilvăneni. În 3 mai au fost deschise ghetourile din Satu Mare, Baia Mare și Mateszalka. În acea zi, primarul de atunci al orașului Satu Mare, Czako Laszlo, șeful Poliției și comandantul Jandarmeriei, au trimis echipe mixte pentru a aduna evreii de la casele lor, iar trei zile mai târziu acțiunea a fost încheiată", a declarat Adrian Beşa.
Din Gara Satu Mare au plecat spre lagărele morții 15 vagoane. Alături de evreii din oraș, s-au aflat și cei din Carei și Ardud. Cel mult 700 dintre evreii deportați au revenit acasă, iar doi dintre aceștia trăiesc și acum.
Istoria orașului este legată și de cea a comunității evreiești, de aceea drama deportării acestora nu trebuie uitată, afirmă primarul Kereskenyi Gabor:
"Istoria orașului nostru este legată și de istoria comunității evreiești, de la care am moștenit foarte multe valori. Avem obligația morală să respectăm și să păstrăm aceste valori", consideră primarul Kereskenyi Gabor
Vagonul deportării expus în Gara din Satu Mare poate fi vizitat până în 7 aprilie.