Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi la referendum
Referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu este valid dacă participă 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.
Articol de Ioana Dogaru, 28 Iulie 2012, 14:01
Duminică, peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, în cele 18.548 de secţii de votare, dintre care 306 în străinătate.
Demiterea presedintelui Traian Băsescu este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne însă pentru a fi validată, la consultarea populară trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor - peste nouă milioane de români.
Premierul Victor Ponta le-a cerut autorităţilor locale să asigure secretul votului la referendum şi să reacţioneze rapid dacă identifică persoane ce împiedică dreptul de exercitare a votului.
El a precizat, la o videoconferinţă cu prefecţii, că procurorii de serviciu le vor acorda tot sprijinul pentru a începe imediat cercetarea penală a acestor persoane.
Vezi aici prezenţa la consultările populare din 2007 până în prezent, pe ore.
La mai puţin de 24 de ore până la începerea votării, premierul Victor Ponta le-a cerut prefecţilor şi celorlalte autorităţi locale să organizeze impecabil referendumul.
Mai mult, premierul a cerut ca hotărârea Biroului Electoral Central privind interzicerea comercializării şi consumului băuturilor alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secţiilor de votare să fie respectată cu stricteţe.
Victor Ponta a cerut totodată autorităţilor locale să fie deschise solicitărilor care vor veni din partea observatorilor interni sau internaţionali.
Ministrul delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, a cerut şi el ca în zonele cu potenţial turistic să se asigure fluenţa alegătorilor la intrare şi ieşire, ţinând cont că procedura de vot pe liste suplimentare va dura mai mult.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat recent că organizarea secţiilor de votare în restaurante şi hoteluri pe litoral la referendumul din 29 iulie indică dispreţul USL pentru respectarea votului, el adăugând că este inimaginabil că unii cetăţeni ar putea vota în bikini.
La rândul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a cerut să fie verificat ca secţiile de votare organizate în restaurante să respecte standardele cerute oricărei secţii, potrivit Mediafax.
Acesta a precizat că sâmbătă se va deplasa în judeţul Constanţa pentru a vedea personal secţiile din staţiuni.
Unde şi când putem vota
Pentru a da posibilitatea tuturor alegătorilor să-şi exprime opţiunea au fost constituite peste 18.500 de secţii de votatre, dintre care 306 în străinătate.
Au fost organizate şi secţii speciale în staţiunile de la munte şi la mare, unde sunt aşteptaţi la acest sfârşit de săptămână sute de mii de turişti.
Secţiile se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 23:00.
Alegătorii pot vota la secţia de vot la care este arondat dacă se află în oraşul de domiciliu sau la orice secţie de votare doar dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Pentru preîntâmpinarea turismului electoral, în mai multe judeţe vor fi organizate filtre ale poliţiei rutiere.
Autorităţile atrag atenţia că votul fraudulos se pedepseşte, conform legii, cu închisoare de la şase luni la cinci ani.
Procurorul general, Laura Codurţa Kövesi, a dispus ca acţiunea penală să se pună în mişcare din oficiu în cazul împiedicarii exercitării dreptului la vot sau mita, pentru a determina alegătorul să voteze.
Eventualele nereguli şi fraude pot fi anunţate la un număr de telefon cu acces gratuit: 0800070100 şi pe siteul alegericorecte.ro, puse la dispoziţie de Asociaţia Pro Democraţia.
Peste 120 de incidente au fost înregistrate în ţară, în perioada campaniei pentru referendum.
Potrivit ministerului de interne cele mai numeroase evenimente - 21- s-au produs în Bucureşti, urmat de judeţele Buzău, Cluj, Braşov.
Majoritatea incidentelor au fost reclamate în mediul urban prin apelul de urgenţă 112 - 53 %.