Pericolul drogurilor, "conştientizat în şcoli"
Agenţia Naţională Antidrog va organiza sesiuni de formare pentru părinţi şi cadre didactice cu scopul de a îmbunătăţi dialogul cu minorii şi a preveni consumul de droguri.
16 Septembrie 2013, 20:46
Agenţia Naţională Antidrog va organiza, în acest an şcolar, sesiuni de formare pentru părinţi şi cadre didactice cu scopul de a îmbunătăţi dialogul cu minorii şi a preveni consumul de droguri în rândul lor.
În prima zi de cursuri, specialiştii agenţiei s-au aflat în mijlocul elevilor pentru a le transmite mesaje antidrog.
Chestorul şef, director al ANA, Sorin Oprea, despre ultimele date disponibile legate de consumul de droguri în rândul tinerilor.
Sorin Oprea: Toate studiile arată mutaţii majore în ceea ce priveşte consumul de droguri. Există o creştere a consumului de droguri în rândul elevilor. S-au luat o serie de măsuri care credem noi că îşi vor vedea efectul în scurt timp, pot oferi copiilor alternative sănătoase, vizavi de consumul de droguri. Se observă o scădere a vârstei de debut în consum şi este important ca aceste proiecte să cuprindă, practic, acele segmente care ulterior pot deveni ţinte ale grupurilor de interes din zona traficului de droguri.
Realizator: Care sunt, concret, alternativele pe care le propuneţi copiilor pentru a nu consuma droguri?
Sorin Oprea: Taberele care au fost organizate în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Am promovat conceptul de voluntariat în rândul tinerilor din toată ţara. Taberele au fost desfăşurate la Vama Veche şi la Buşteni. Au existat două şcoli de vară la Costineşti şi la Sinaia, ambele activităţi având rolul de a conştientiza în rândul tinerilor posibilitatea de a avea altfel de comportament vizavi de consumul de droguri. Mai avem un proiect privind intervenţiile timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi sau depistaţi pentru prima dată. Proiectul se numeşte "FreD goes Net" şi reprezintă alternative. Tinerilor li se oferă posibilitatea prin întâlniri, prin alte activităţi, prin sport să aibă o altfel de activitate decât cea care le dă posibilitatea de a intra, practic, pe un drum fără întoarcere, acela al consumului de droguri.
Realizator: Aveţi un obiectiv ferm şi lansarea unor mesaje direct către părinţii copiilor?
Sorin Oprea: În colaborare directă cu elevii, cu copiii, de asemenea, în colaborare directă cu familiile acestora să putem să oferim acele activităţi interactive, tinerii să devină interactivi, să folosească ceea ce vremurile de astăzi le oferă.
Realizator: Sună foarte bine. Mă întreb cât de receptive sunt însă comunităţile din zonele sărace, care nu au acces la multe din lucrurile despre care vorbiţi şi mă întreb ce dificultăţi aveţi acolo în lansarea mesajelor de prevenţie.
Sorin Oprea: Informarea în zonele în care tehnologia de înaltă clasă nu a pătruns este cuprinsă în ceea ce înseamnă distribuirea de pliante, de flyere, întâlniri permanente cu copiii de diverse vârste şi în special cu cei care într-adevăr reprezintă o zonă vulnerabilă, între 12 şi 18 ani.
Realizator: Ce şansă are un flyer în lupta, să-i spunem aşa, cu barul din colţul străzii?
Sorin Oprea: Un tânăr cu siguranţă este interesat de faptul că pe acel flyer, pe acea broşură apar elemente noi de cunoaştere vizavi de toate categoriile de droguri şi vizavi de anumite situaţii în care tinerii sunt puşi în momentul în care debutează în consum sau în care ar dori acest lucru pentru viitor. Este, într-adevăr, o situaţie dificilă. Ne aşteptăm să atingem un număr de peste 500.000 de tineri ca fiind informaţi.
Realizator: Cât de mulţumit sunteţi de acţiunile şi intervenţiile autorităţilor de până acum pentru a stopa acest fenomen?
Sorin Oprea: La momentul de faţă, ceea ce s-a realizat din punct de vedere al substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, denumite în continuare impropriu etnobotanice, lucrurile au ajuns la maniera în care putem discuta, practic, despre inexistenţa legală a magazinelor de vise. Cred că acesta este un pas important înainte. Încă există o problemă pe aceste tipuri de droguri. Studiile făcute într-un mod profesionist arată mutaţii ale fenomenului. Se poate face mai mult.