Pentru cei ce nu vor face contracte de tip nou, „prețul curentului crește”
De la 1 ianuarie 2021, preţul energiei electrice ar putea crește „și cu 26%” pentru cei ce nu își adaptează contractele.
Articol de Sorin Moţatu, 28 Decembrie 2020, 14:33
Preţul energiei electrice va crește pe unele segmente cu până la 26% de la 1 ianuarie, când piața va fi complet liberalizată, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Aceasta îi cere Parlamentului să amâne cu șase luni liberalizarea.
De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili prețurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradițional și se vor numi prețuri de serviciu universal.
Consumatorii fie rămân cu actualele contracte la prețuri de serviciu universal, care vor crește de anul viitor, fie încheie altele pe piața liberă.
Potrivit Asociației Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult s-ar putea scumpi electricitatea pentru clienții casnici ai Enel Distribuție Banat, cu 26%; urmează Enel Distribuție Muntenia, inclusiv capitala, unde creșterea este de 23%, Enel Distribuție Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud și CEZ Distribuție, cu 17% fiecare. La clienții Electrica Muntenia Nord prețul crește cu 15%, la Electrica Transilvania Nord cu 14%, iar la E.ON Distribuție cu 13%.
Asociația Energia Inteligentă consideră că vinovată pentru situația creată este Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, care nu ar fi pregătit optim procesul de liberalizare a pieței, din punctul de vedere al legislației secundare.
Asociația cere amânarea prin ordonanță de urgență a liberalizării pieței de energie electrică, având în vedere că prețurile nu sunt rezonabile, fiind unele dintre cele mai mari din regiune.
În replică, ministrul energiei Virgil Popescu a declarat că clienții casnici de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piața liberă, unde găsesc prețuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte de la 1 ianuarie.
Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de prețuri, și să își aleagă oferta cea mai bună, a mai spus ministrul.
În opinia sa, furnizorii în acest moment speculează conservatorismul clienților casnici, care nu sunt obișnuiţi să caute și să compare noi oferte.
Ministrul energiei a mai spus că nu se pune problema amânării liberalizării pieței, așa cum a cerut Asociația Energia Inteligentă.