Pensionările anticipate, deblocate
Pensionările anticipate, care au fost blocate în 2010, se reiau anul acesta. Persoanele care au îndeplinit condiţiile legale îşi pot depune dosarele la Casele Judeţene de Pensii.
Articol de Diana Domenico, 03 Ianuarie 2011, 19:16
Pensionările anticipate care au fost blocate o bună parte din 2010, au fost reluate de la începutul anului 2011, dar oamenii nu s-au grăbit cu actele şi asta pentru că, de când a intrat în vigoare legea pensiilor, penalizările sunt mult mai mari, iar astfel pensia scade considerabil, transmit corespondenţii România-Actualităţi.
Legea pensiilor, intrată în vigoare, prevede eliminarea pensiilor speciale, mai puţin cele ale magistraţilor.
Astfel, începând cu această lună, cadrele militare, soldaţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special vor primi pensiile recalculate, adică diminuate, în cea mai mare parte a cazurilor.
De astfel de tăieri au avut parte, încă de anul trecut, şi diplomaţii, aviatorii şi parlamentarii.
Toate pensiile, mai puţin cele ale magistraţilor, vor fi calculate la fel, în funcţie de contribuţia pe care fiecare a avut-o pe perioada activă la bugetul asigurărilor.
O altă noutate, adusă de legea pensiilor, este cea referitoare la pensionările anticipate.
Prin actuala legislaţie, acestea sunt descurajate ca urmare a penalizărilor, care se aplică la pensie.
"În perioada 3 iulie-31 decembrie 2010, înscrierea la pensia anticipată şi anticipată parţial nu s-a mai putut aplica. Conform prevederilor din Legea 263/2010, care a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, pensia anticipată şi anticipată parţială este reglementată în sensul că pot beneficia de pensie anticipată persoanele care au realizat peste stagiul complet de cotizare opt ani, faţă de prevederile legislaţiei anterioare, care stabilea depăşirea stagiului complet de cotizare cu 10 ani.
Penalizarea pentru fiecare lună de anticipare este mai mare, respectiv de 0,75% pentru fiecare lună de reducere a vârstei standard de pensionare, asta însemnând o penalizare maximă de 45%, pentru cei care beneficiază de cinci ani de reducere a vârstei" declară preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu.
Potrivit legii, punctul de pensie rămâne, şi în 2011, la 732,8 lei.
Vârsta de pensionare va creşte treptat, începând cu anul 2015, astfel încât, în 2030, femeile se vor pensiona la 63 de ani, iar bărbaţii, la 65 de ani.