Pensionarii militari au ieşit în stradă
Zi agitată în România, în care protestele pensionarilor s-au amestecat cu manifestările festive organizate cu ocazia împlinirii a 152 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească.
24 Ianuarie 2011, 19:00
Primii care au ieşit în stradă în mai multe judeţe din ţară au fost pensionarii militari, care sunt nemulţumiţi de faptul că guvernul e hotărât să continue procesul de recalculare a pensiilor, întrerupt pentru moment în urma unei decizii a instanţei.
Sindicatele pensionarilor au mobilizat oamenii la marşuri de protest şi pichete, acţiuni pe care spun că le vor continua şi în săptămânile viitoare.
La Bucureşti, cei peste 2.000 de demonstranţi au plecat din Piaţa George Enescu către Ministerul de Interne, SRI, MApN şi Preşedinţie.
Reprezentanţii protestatarilor au depus la fiecare instituţie câte un document prin care cer să-şi primească întreaga pensie, plus diferenţa faţă de suma primită pe luna ianuarie.
Preşedintele sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi retragere, Mircea Dogaru, a spus că vor face toate demersurile pentru ca militarii să-şi primească banii pierduţi în urma recalculării pensiei.
"Vrem să demonstrăm întregii ţări că existăm, că ne luăm în serios rolul de militari, apărători ai democraţiei constituţionale. Vom acţiona legal în justiţie, în ţară şi în afară, până când vom obţine victoria, până când aceşti indivizi vinovaţi vor primi ceea ce merită", a declarat Mircea Dogaru.
Militarii din ţară au protestat faţă de recalcularea pensiilor
Cadrele militare în rezervă au protestat în mai multe oraşe din ţară, fiind nemulţumite de modul în care le-au fost recalculate pensiile.
La Cluj, aproximativ 300 de persoane au pichetat Prefectura, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, fiind nemulţumiţi de reducerea pensiilor militare.
Şi la Hunedoara, peste 150 de pensionari au pichetat Prefectura.
Acţiunile de protest din toată ţara s-au încheiat fără incidente, iar liderii de sindicat au spus că dacă nu li se va rezolva problema legată de pensii, la 1 martie vor ieşi în stradă într-un număr mult mai mare.
Instanţa supremă a decis suspendarea recalculării pensiilor militare
Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis definitiv suspendarea aplicării hotărârii de guvernprivin recalcularea pensiilor militare.
Ulterior, la rândul său, preşedintele Traian Băsescu, a anunţat că procesul de recalculare se suspendă.
Şeful statului a arătat că pensiile deja recalculate și comunicate pensionarilor prin decizii rămân valabile şi nu se vor mai recalcula.
Ministrul apărării Gabriel Oprea a afirmat că pensiile militare sub 3 mii de lei pentru carieră completă au crescut după recalculare.