Pensionarii din minerit au rămas fără facilităţi
Lipsa acută a fondurilor şi perspectivele financiare sumbre au determinat Compania Naţională a Huilei Petroşani să suspende în această lună asigurarea facilităţilor pe care le primesc pensionarii din minerit.
Articol de Ilie Pintea, 13 Ianuarie 2011, 17:39
Lipsa acută a fondurilor şi perspectivele financiare sumbre au determinat Compania Naţională a Huilei Petroşani să suspende în această lună asigurarea facilităţilor pe care le primesc pensionarii din minerit.
Până acum, aceştia primeau o raţie anuală de cărbune şi câte 3000 de kilowaţi pe an la preţ subvenţionat, şi nicio administraţie a mineritului de până acum nu s-a atins de facilităţile celor care au lucrat în subteran.
Compania anunţă că efortul financiar pentru suportarea cheltuielilor cu facilităţile acordate unui număr de peste 10.400 de pensionari, la un număr de 8.745 salariaţi, se ridică la 8,6 milioane lei / an iar bugetul pentru anul în curs nu a fost încă aprobat de ministerul economiei.
Cu toate acestea, pensionarii spun că numărul celor ce primesc facilităţile e mult mai mic, având în vedere că persoanele care au fost disponibilizate şi acum sunt în pensie ori cei care au ieşit la pensie anticipată nu beneficiază de aceste drepturi.
În aceste condiţii, pensionarii din minerit se pregătesc pentru proteste, considerând că li se face o nedreptate şi că merită aceste drepturi, după câteva zeci de ani de muncă în subteran.
Ei consideră că nimeni nu are dreptul moral să le suspende facilităţile, acordate sub o formă sau alta încă de la începutul secolului trecut şi spun că acest lucru le va afecta grav pensiile şi aşa mici în raport cu munca depusă.
Pensionarii, pregătiţi să iasă în stradă
Pensionarii spun că sunt gata să iasă în stradă şi au cerut şi altor organizaţii sindicale să se solidarizeze cu ei, mai ales că există foarte multe nemulţumiri legate de pensii care s-au acumulat şi la alte categorii de pensionari.
Preşedintele Ligii Pensionarilor din Minerit Valea Jiului, Ioan Hortopan, e ceva mai rezervat în declaraţii şi încă mai speră să se revină asupra acestei decizii.
El a declarat că protestele pensionarilor vor fi “în limita legii” dar nu exclude posibilitatea ca membrii organizaţiei pe care o conduce să iasă în stradă.
La nemulţumirile pensionarilor s-a solidarizat şi Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care anunţă că va sprijini eventualele proteste ale acestora.
Preşedintele Ligii, Zoltan Lakataş, a declarat că toţi minerii ar trebui să se solidarizeze cu foştii ortaci, pentru că “e jenant să te tragă cineva de mânecă şi să te întrebe de ce nu îşi mai primeşte drepturile.”
Pensionarii doresc să se întâlnească cu politicienii
Pensionarii din Valea Jiului au solicitat o întâlnire săptămâna viitoare cu parlamentarii de Hunedoara şi cu prefectul judeţului, în speranţa că nu vor rămâne fără drepturile lor.
Nici minerii activi nu stau liniştiţi, liderii lor aflându-se astăzi la ministerul economiei pentru a încerca să grăbească acordarea ajutorului de stat şi adoptarea bugetului Companiei Naţionale a Huilei.
Neoficial, se vorbeşte de suspendarea facilităţilor şi în cazul minerilor activi, care primesc anual 12.000 de kilowaţi la preţ subvenţionat.
De asemenea, în cazul unui buget insuficient administraţia ar putea renunţa la masa caldă pe care o primesc minerii când intră în subteran sau la plata transportului la şi de la exploatarea minieră.
În plus, adaosurile salariale şi chiar cadourile acordate copiilor minerilor de 1 iunie şi de Crăciun ar putea să dispară, dar nici administraţia, nici sindicatele nu au confirmat aceste informaţii, comentând doar că există mai multe simulări ale bugetului, cu diferite variante de finanţare.