Pensiile personalului auxiliar din justiţie, "nemodificate"
Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea hotărârii de guvern privind recalcularea pensiilor speciale ale personalului auxiliar din justiţie, în urma unei solicitări a asociaţiei grefierilor pensionari.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Octombrie 2010, 13:42
Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri suspendarea hotărârii de guvern 737 din 2010 cu privire la recalcularea pensiilor speciale ale personalului auxiliar din justiţie, în urma unui proces intentat de o asociaţie de profil.
Potrivit reporterului nostru, Mădălina Radu, hotărărea instanţei nu este una definitivă, executivul putând formula recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, în urmă cu o săptămână, pronunţarea în procesul în care aproximativ două sute de foşti grefieri de la instanţele bucureştene au cerut anularea hotărârii de guvern 737 din 2010, prin care le erau reduse pensiile.
În pledoaria sa, avocatul grefierilor pensionari, Victor Ciorbea, a arătat că "peste 90 la sută din articolele din constituţia României sunt încălcate prin acest act".
Reporterul nostru Mădălina Radu precizează că membrii Asociaţiei au dat în judecată ministerul muncii şi guvernul României, nemulţumiţi că pensiile personalului auxiliar se calculează după altă metodologie decât cea utilizată în cazul judecătorilor şi procurorilor.
Potrivit Mediafax, premierul Emil Boc anunţase în iulie că până la 1 septembrie vor fi recalculate 6.250 pensii speciale ale personalului auxiliar din instanţe, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi.
El a precizat că până la sfârşitul acestui an vor fi recalculate 168.000 de pensii militare de stat, urmând ca acestea să fie achitate într-un nou cuantum după 1 ianuarie 2011.
Premierul mai susţinea că nu vor fi diminuate pensiile militare de stat mai mici de 3.000 de lei.