Pensii "prea mici" pentru a fi impozitate
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a dat asigurări că nu vor fi operate modificări la impozitarea pensiilor.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 22 Februarie 2010, 17:51
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a spus, înainte de a participa la o întrevedere cu grupul PD-L din Camera Deputaţilor, că pensiile mici nu pot fi impozitate.
"Astăzi nu se pot impozita pensiile mici; şi aşa, sunt mult prea mici, ca să ne mai gândim la impozitarea lor", a afirmat Sebastian Vlădescu.
Anterior, o declaraţie a domnului Vlădescu a adus în dezbatere publică eventuala impozitare a pensiilor sau a contribuţiilor la fondul de pensii.
În România sunt impozitate numai pensiile care depăşesc 1.000 de lei, adica 10 milioane de lei vechi. Impozitul se plăteşte doar pentru suma care depăşeşte pragul de 1.000 de lei.
Ministrul Sebastian Vlădescu a făcut referire la pensiile care nu sunt impozitate într-o discuţie mai largă privind sumele importante din economia României care nu contribuie la veniturile bugetare.
Într-un interviu acordat paginii de internet money.ro, Sebastian Vlădescu a dat ca exemplu de neimpozitare pensiilor.
Acestea nu sunt impozitate, cu excepţia sumelor care depăşesc 1.000 de lei. Pe de altă parte, nici în perioada activă contribuţiile la fondul de pensii nu sunt impozitate.
Acestea, la fel ca şi contribuţiile pentru fondul de şomaj sau cele pentru sistemul de sănătate sunt plătite din salariul brut.
Doar după plata acestor contribuţii, 10,5 % din salariul brut în cazul fondului de pensii, se aplică şi impozitul pe venit. În acest fel, a spus ministrul finanţelor, nu este impozitat venitul nici în perioada activă şi nici după pensionare.
În momentul de faţă scapă de impozitul pe venit aproximativ 12 miliarde de euro, cât reprezintă totalul pensiilor plătite anual în România.
Reforma sistemului public de pensii este un angajament al României în cadrul acordului de împrumut extern de aproape 20 de miliarde de euro.
Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au atras atenţia că actualul sistem de pensii nu va putea fi susţinut pe viitor.
Doar anul trecut, bugetul de stat a virat peste 1,5 miliarde de euro la fondul de pensii pentru ca acestea să poata fi plătite.
Autorităţile intenţionează ca, până la jumatatea acestui an, să adopte o Legea de reformare a sistemului de pensii.
Conform actualului proiect de lege, pensiile mari, acordate prin legi speciale, ar urma să fie reduse.