Pe jos, din Târgovişte până la Roma
Scriitorul şi jurnalistul român, Adrian Melicovici, ca şi Badea Cârţan, a mers pe jos din România până în Italia, în dorinţa de a schimba imaginea conaţionalilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Decembrie 2012, 10:01
Expediţia scriitorului şi jurnalistului român Adrian Melicovici, intitulată „Speranţa unui vis” a început la 9 octombrie, cu plecarea la ora 9.00 din oraşul său natal, Târgovişte.
Românul a ajuns la finalul călătoriei sale de 2200 de km, la Columna lui Traian din centrul istoric al Romei, miercuri, 12 decembrie, la ora 13.00.
Prin initiativa sa, Adrian Melicovici vrea să schimbe imaginea românilor din străinătate şi să scrie în acest sens o carte despre călătoria sa spre Italia.
Însă, după cum ţine să menţioneze chiar românul, expediţia sa se va încheia numai atunci când va fi primit oficial de primarul Romei, Gianni Alemanno, căruia doreşte să-i înmâneze personal un tricou cu harta ţării noastre pe care scrie "Rupe frontiera. Speranţa unui vis”.
Adrian Melicovici a parcurs pe jos cei 2200 de km, în două luni, prin patru ţări: România, Ungaria, Slovenia şi Italia.
Iniţial bărbatul avea planificat un traseu de 2000 de km, dar din cauza înrăutăţirii vremii a fost nevoit să ocolească anumite zone, cu peste 200 de km.
"Eu n-am vrut să concurez cu nimeni, în nici un caz cu autodidactul Badea Cârţan, care a avut un alt traseu”, mărturiseşte Adrian.
„Traseul meu nu numai că e mai lung, nu este un traseu contra cronometru, dar e şi un traseu care reprezintă o expediţie inter-culturală, o expediţie de promovare a sufletului românesc, a Cetăţii Chindiei, a oraşului meu pe care îl iubesc foarte mult, a valorilor şi tradiţiilor româneşti”, explică jurnalistul.
Audio: Adrian Melicovici povesteşte cum a fost călătoria.
Românul mai sublinieză că prin acţiunea sa „militează împotriva discriminării, violenţei şi vrea să atragă atenţia factorilor decizionali de la nivelul Uniunii Europene să ne introducă ţara în spaţiul Schengen pentru că aşteptăm de foarte mult timp şi nu cred că mai e loc de discriminări sau de alte comentarii pe marginea ideii dacă noi merităm sau nu acest lucru”.
Cu aceeaşi pereche de încălţăminte de la Târgovişte la Roma
Bărbatul a ajuns la Columna lui Traian din Roma îmbrăcat simplu: cu o pereche de blue-jeans, cu un tricoul alb cu harta României şi cu sloganul „Rupe frontiera. Speranţa unui vis”, cu un hanorac albastru, cu steagul României la gât ca eşarfă şi cu cel al Italiei, legat la braţul drept.
Referitor la încălţăminte, el a mărturisit că e aceeaşi cu care a plecat de acasă şi că nu a avut de suferit decât faptul că s-au tocit tocurile, chiar dacă au trecut prin ploaie şi zăpadă.
La intrarea în capitala italiană, Adrian a fost aşteptat de Dan Cristian de la Asociaţia Noua Dreaptă, care l-a ghidat, la început pe motocicletă, după care pe jos, până la Columna lui Traian.
În centrul istoric al Romei, Adrian a fost întâmpinat şi de reprezentantul Ambasadei României la Roma, Ovidiu Puf, care i-a promis dâmboviţeanului că-l va ajuta să ajungă la primarul Gianni Alemanno.
Expediţia se încheie cu „Cartea speranţei”
După această experienţă, Adrian Melicovici va scrie o carte de beletristrică intitulată "Cartea Speranţei"
„Speranţa unui vis suntem noi toţi şi vreau să dăruiesc cu această ocazie tuturor românilor speranţa unui vis. Eu nu sunt decât un simplu mesager al propriei mele idei personale. Oamenii, şi românii, trebuie să fie mai încrezători în ei.
"Să treacã peste toate problemele, să fie mândri că sunt români, pentru că eu am mers pe şoselele italiene cu steagul Italiei şi al României fluturând, fără nici o problemă, chiar şi în Ungaria nu am avut probleme, iar speranţa unui vis trebuie sã rămână şi va continua ca proiect, dar sub alte forme”, mărturiseşte Adrian Melicovici referitor la cartea pe care o pregăteşte şi în care personaje sunt toţi românii pe care i-a întâlnit în acest voiaj.