PDL începe discuţii privind "depolitizarea SRR şi SRTV"
PDL susţine proiectul iniţiat de deputata Raluca Turcan, care prevede ca societatea civilă să facă propuneri pentru consiliile de administraţie ale radioului şi televiziunii publice.
12 Aprilie 2010, 20:24
PD-L declara ca va începe, miercuri, în şedinţa coaliţiei, discuţiile cu UDMR pe marginea unui proiect de modificare a legii de functionare a posturilor publice de radiodifuziune şi televiziune.
Proiectul ar fi menit sa duca la ceea ce initiatorii lui numesc "depolitizarea celor doua institutii".
Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a susţinut că în discuţiile cu partenerii de guvernare trebuie stabilit un mecanism de numire a reprezentanţilor în consiliile de administraţie de la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV), care să asigure "depolitizarea acestor instituţii".
Acesta a mai adăugat că după ce se va ajunge la concluzia unui mecanism, se va discuta şi cu partidele de opoziţie.
"Noi vom merge pe principiul iniţiativei legislative a doamnei Raluca Turcan, astfel încât societatea civilă să facă propuneri, comisiile de specialitate ale celor două camere să analizeze şi să trieze propunerile făcute, şi bineînţeles, camerele reunite sunt cele care vor hotarî", a spus Adriean Videanu.
UDMR nu este de acord în totalitate cu PD-L în legătură cu faptul că depolitizarea TVR şi a radioului public s-ar realiza dacă partidele politice nu ar mai avea candidaţi în consiliile de administraţie.
Preşedintele UDMR, Markó Béla, a declarat că cea mai importantă măsură de depolitizare ar fi separarea Consiliului de administraţie şi a funcţiei de preşedinte al acestuia de managementul instituţiilor.
Acesta a mai spus că dacă se doreşte modificarea legii, atunci trebuie să fie prelungit mandatul, atât la radio, cât şi la televiziune.
"Consiliul de conducere va fi şi un instrument de control politic, eu nu cred că ar trebui să negăm acest lucru, fiindcă va fi numit în continuare de Parlamentul României, dar acest lucru nu înseamnă într-adevăr ca politicul trebuie să se implice în activitatea zilnică de administrare a televiziunii sau a radioului", a declarat Markó Béla.
PSD este de acord cu ideea de modificare a legilor de funcţionare ale SRR şi SRTV în vederea depolitizării celor două instituţii.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru Radio România că PSD va susţine orice lege corectă, menţionând că speră ca actuala putere să nu se răzgândească.
"Sunt absolut de acord cu principiul ca televiziunea publică şi radioul public să nu mai aibă conduceri politice, vreau să fim chemaţi la consultări, nu numai noi, PSD, ci tot ce înseamnă partide politice, societate civilă, sindicate, ca să găsim o soluţie juridică prin care într-adevăr această depolitizare să funcţioneze şi să nu facem, de fapt, un alt tip de politizare, dar pe uşa din dos.
"E un moment în care putem să luăm o asemenea decizie pentru viitor şi să nu o mai schimbăm niciodată", a precizat Victor Ponta.
PNL nu crede în bunele intenţii ale PD-L, a declarat pentru Radio România Actualităţi, vicepreşedintele partidului, Puiu Haşotti.
În opinia sa, depolitizarea este de dorit, dar până acum, actuala putere ar fi demonstrat contrariul.
"După ce PD-L a politizat până în cele mai mici unghere ale ţării, după ce PD-L a politizat cele mai puţin importante instituţii, după ce guvernul Boc a emis două ordonanţe neconstituţionale care politizează ca nicicând toată administraţia, mă îndoiesc de bunele intenţii ale Partidului Democrat Liberal referitor la depolitizarea societăţilor de radio şi televiziune.
"Este doar o declaraţie care să arunce praf în ochii opiniei publice până la urmă, nu este nevoie de negocieri, este pur şi simplu nevoie de o decizie politică a PD-L, şi dacă PD-L va avea acestă intenţie în care eu nu cred, sigur că vom participa la o astfel de discuţie", a declarat Puiu Haşotti.