Pază cu "personal nespecializat" la numeroase instituţii
Preşedintele Asociaţiei Profesoniale a Companiilor de Securitate spune că există tendinţa ca băncile, casele de schimb valutar sau alte instituţii să nu asigure paza cu personal propriu sau specializat.
Articol de Daniela Vasilescu, 25 Februarie 2011, 11:42
În România există multe firme şi instituţii care nu îşi asigură paza corespunzătoare cu personal specializat şi nici nu îşi asigură bunurile şi valorile, spune preşedintele Asociaţiei Profesoniale a Companiilor de Securitate, Adrian Baciu.
El a spus că deşi firmele şi instituţiile sunt obligate de lege să îşi asigure bunurile şi valorile, multe dintre acestea nu o fac din lipsa banilor.
Adrian Baciu a mai afirmat că în continuare există tendinţa ca băncile, casele de schimb valutar sau alte instituţii să nu asigure paza corespunzătoare cu personal propriu sau specializat, deoarece consideră că este o cheltuială nejustificată.
În cazul în care se asigură paza cu personal propriu, acesta de cele mai multe ori nu este calificat şi nu este corespunzător din punct de vedere fizic.
Aşa se ajunge la situaţii în care aceştia ajung să fie agresaţi sau loviţi şi lângă ei cineva sparge ATM-ul, a spus Adrian Baciu.
El a mai afirmat că trebuie să existe o armonizare a legislaţiei în vigoare, pentru că, dacă în lege ar fi prevazută o limită minimă şi maximă a agentului de pază, nu s-ar mai ajunge în situaţii în care aceştia să fie agresaţi.
Adrian Baciu mai atrage atenţia că cei care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu trebuie să fie pregătiţi şi instruiţi corespunzător.
Conform datelor deţinute de APCS şi raportate de către cele şase firme membre, reise că în anul 2010 comparativ cu 2009, cifra de afacere a companiilor de securitate a scăzut cu 12 la sută anul trecut, iar pentru anul acesta tendinţa este în continuare de contractare a pieţii serviciilor de securitate, deşi cererea este din ce în ce mai mare.
Însă în 2010, s-a înregistrat o creştere a cifrelor de afaceri pe diferite tipuri de servicii, cum ar fi transportul şi însoţirea de valori şi monitorizare şi dispecerizare.
Asociaţia Profesonială a Companiilor de Securitate reprezintă şase dintre cele mai importante firme de securitate care activează în România, cu aproximativ 15 mii de angajaţi.