Patronatele propun soluţii pentru criza alimentară
Soluţiile propuse de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România şi de către Federaţia Patronatelor din Turism au în vedere reducerea TVA-ului la 5% la produsele de bază.
Articol de Ioana Stătescu, 21 Iunie 2011, 15:23
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România şi Federaţia Patronatelor din Turism au prezentat marţi soluţiile economice pentru rezolvarea crizei alimentare care ameninţă România.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, este vorba despre o criză a creşterilor preţurilor şi nu o criză de producţie, ce urmează să afecteze România în următorii doi ani, în cazul în care nu se iau măsuri.
Soluţiile propuse marţi de ACPR au în vedere reducerea TVA-ului la 5% la produsele de bază (lapte, carne, grău şi porumb).
"Numai dacă aplici un TVA- de 5 % la grâu, la bugetul de stat intră anual două miliarde de euro. Poţi să scoti din economia neagră mult mai mult folosind pârghii economice. În condiţiile în care vom avea TVA de 5%, puţini vor mai accesa piaţa neagră la grâu”, a declarat Dan Matei Agathon.
O altă soluţie propusă de ACPR, o constituie majorarea tichetelor de masă de la 9 la 12 lei şi reintroducerea acestora în sistemul de stat, măsură ce va duce la creşterea pieţei de consum a produselor alimentare şi a veniturilor la bugetul de stat.
Secretarul de stat în ministerul agriculturii, Adrian Rădulescu, a subliniat faptul că nu trebuie să confundăm criza alimentară cu criza economică.
"Singura problemă pe care o poate avea ţara noastră în momentul de faţă o constituie scăderea puterii de cumpărare.
"Nu putem discuta în România despre o criză alimentară”, susţine Adrian Radulescu.
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România este o alianţă patronală formată din nouă Confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional.