Patronatele cer convocarea unei noi şedinţe a CES
Consiliul Economic şi Social nu s-a putut întruni pentru avizarea noii legi a salarizării întrucât reprezentanţii sindicatelor nu au participat la şedinţă. Sindicatele susţin că această lege încalcă prevederile Constituţiei.
Articol de Diana Domenico, 23 Noiembrie 2010, 14:34
Reprezentantul guvernului în Consiliul Economic şi Social, anunţă că executivul va continua procedura, în vederea angajării răspunderii, pentru noua lege a salarizării unitare, în lipsa unui răspuns de la organismul de mediere.
CES trebuie consultat, dar avizul său este unul formal, iar legea nu impune obligativitatea unui răspuns, susţine secretarul de stat în ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
Patronatele cer convocarea unei noi şedinţe, după ce Consiliul nu s-a putut întruni marţi, pentru a da un aviz, întrucât reprezentanţii sindicatelor nu au participat la şedinţă.
Aceştia din urmă acuză, din nou, lipsa unei comunicări reale, şi susţin că noua formă a legii încalcă prevederile Constituţiei.
Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat, încă de luni, Executivul, că nu vor participa la şedinţa Consiliului Economic şi Social, protestând, în acest mod, faţă de încercarea Guvernului, de a forţa promovarea legii unitare de salarizare, care, în opinia acestora, încalcă prevederile constituţionale.
Legea are nevoie de avizul CES-ului, spune liderul CSD
Actualul proiect de lege nu propune o salarizare echitabilă şi o grilă unitară de salarizare, susţin sindicatele.
În plus, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, atrage atenţia că legea are nevoie de avizul CES-ului, pentru a putea fi aprobată.
"Avizul e necesar, indiferent că e pozitiv sau negativ, pentru ca să fie promovat un act normativ. În contextul ăsta, poate Guvernul, poate Parlamentul să-şi asume răspunderea, dar e o decizie politică.
"Dialogul social, în România, se mimează, dialogul social e pentru externe - când vine Banca Mondială, Fondul Monetar, să arătăm că există. Dar, în realitate, nu se ţine cont absolut de nimic, de poziţia partenerilor sociali, fie patronate, fie sindicate", a spus Iacob Baciu.
Secretarul de stat în ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat că legea poate ajunge în Parlament, şi în absenţa avizului CES-ului, şi că, din punctul de vedere al consultării formale în Consiliu, procedurile au fost îndeplinite; iar prin avizul formal, se înţelege că s-au îndeplinit condiţiile legale.
"Nu este vorba de formalitate. Am spus procedura formală, nu e vorba de formalitate; în sensul în care procedura legală de sesizare a CES-ului a fost îndeplinită, astăzi urmând a avea loc această discuţie, care n-a putut avea loc, din păcate, pentru că sindicatele nu s-au prezentat", a afirmat Valentin Mocanu.
Patronatele cer reprogramarea şedinţei CES
Patronatele vor cere o reprogramare a şedinţei CES-ului, pentru a se rediscuta proiectul legii de salarizare unitară.
Potrivit preşedintelui UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, doar 30-40% din legi ajung în plenul CES-ului, pentru a primi un aviz, chiar dacă orice proiect de act normativ ar trebui să primească un aviz de la membrii acestuia.
"Am fost convins că nici nu se vor mai discuta, în CES, aceste acte normative, pentru că a devenit o cutumă, ca multe acte să nu fie discutate în Consiliul Economic.
"Legea trebuie schimbată, pentru că majoritatea actelor vin după ce au fost votate de Guvern, iar Guvernul, conform tot Constituţiei, nu le mai poate modifica în plen", a declarat Ioan Cezar Corâci.
Potrivit proiectului legii salarizării unitare, toţi salariaţii din sectorul bugetar vor fi reîncadraţi pe funcţie, începând cu ianuarie 2011.
Aceştia ar putea recupera, de la începutul anului viitor, 15%, din reducerea de 25% aplicată în cea de-a doua jumătate a acestui an.
Executivul propune un salariu minim pe economie, pentru anul viitor, de 690 de lei.