Păstrătorii tradiţiilor ungureşti de la Turnu, judeţul Arad
În preajma Crăciunului, la Turnu se fac aşa numitele pituţe de post cu nucă şi mac, ce se servesc în ajunul sărbătorii naşterii Domnului de către întreaga familie.
Articol de Ioan Suciu, 18 Decembrie 2010, 11:29
Doammna Piry Toth, împreună cu domnul Suteac din Turnu, judeţul Arad, sunt reprezentanţii asociaţiei culturale Propri-Cultur din Turnu a etnicilor unguri.
După posibilităţi, aceştia încearcă să fie prezenţi la diferite manifestări pentru a face cunoscut lumii tradiţiile strămoşeşti maghiare din zonă.
De la tăierea porcului în propria gospodărie şi până la reţetele de post vechi, doamna Piry cum îi spun toţi cei care o cunosc, prezintă în costum tradiţional şi cu un grai dulce ardelenesc ceea ce a mai ramas frumos în tradiţiile ungureşti din Turnu de odinioară.
Acum în preajma Crăciunului, la Turnu se fac aşa numitele pituţe de post cu nucă şi mac, (Makos Guba şi Dios Guba) care se servesc în ajunul sărbătorii naşterii Domnului de către întreaga familie.
De la doamna Piry am aflat că în casele maghiarilor de la Tunu se pregăteşte pentru masa de Crăciun supă de pasăre iar de Anul Nou supă de porc.
De Anul Nou este permis să mănânci numai preparate de porc deoarcece porcul cu râtul său te impinge spre un an mai bun, aşa după cum spune tradiţia populară.
Ascociaţia culturală de la Turnu face parte din asociaţia producătorilor de produse tradiţionale „Arădeanca”.
Această asociaţie cuprinde 33 de membrii producători de branduri locale Pita de Pecica, plăcinta întinsă de Turnu, salam de Nădlac, plăcinta întinsă de Craiva, mnerea (magiun) de prune de Aldeşti, brânzeturi de Şofronea, caş tradiţional de Arad, Răchia de Şepreuş, Vinars de Bârsa, găluşte slovăceşti de Nădlac, vinuri din Cramele Pâncota, pălinca de Groşeni, mierea de Craiva, Barzava şi Scodor, tăiţei de casă de Pecica, prăjituri de Macea, plăcinta de la Mişca.