Paşte românesc în diasporă
Mulţi români au întâmpinat Învierea Domnului în Ţara Sfântă ca pelerini. Românii stabiliţi în străinătate au încercat să respecte tradiţiile de Paşti din ţara noastră.
06 Mai 2013, 14:16
Mulţi români au întâmpinat Învierea Domnului chiar în Ţara Sfântă, unii dintre ei ca pelerini veniţi special din România sau din ţările de reşedinţa, însă au fost prezenţi şi parte din cei care lucrează în Israel, transmite corespondentul Radio România la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan.
Se pare că au fost mai mulţi pelerini din toată lumea.
Suntem în Săptămâna Luminată acum, cu bucuria Sfintelor Paşti,care în tradiţia bisericii răsăritene se manifestă ca principală sărbătoare în jurul căreia sunt toate celelalte sărbători din timpul anului.
Suntem în a doua zi de Paşti pentru pelerini şi românii aflaţi în Israel la lucru care se află sub aceeaşi vestirea a luminii sfinte de la mormântul Mântuitorului din cetatea veche a Ierusalimului.
Români pelerini la locurile sfinte
Sunt pelerini din România care au venit special la locurile sfinte şi care pleacă spre ţară.
Au venit de la Iaşi, Brăila, Neamţ, Bucureşti, dar sunt şi românii stabiliţi în străinătate, care au fost martori ai minunii care se repetă an de an după Săptămâna Patimilor înfricoşătoare până la jertfă de la înălţimea Golgotei, sunt români veniţi din Germania şi Statele Unite care şi-au păstrat tradiţiile.
În zona Tel Aviv sunt mulţi români care au venit la lucru în Israel, dar sunt şi români din Moldova, dincolo de peste Prut, care lucrează aici.
Am întâlnit în aceste zile şi am stat de vorbă cu doi pelerini români de la Athos veniţi special la Ierusalim pentru sărbătoarea Învierii.
"Am fost în foarte multe locuri din Ţara Sfânta: la Betleem, în turul Galilei, la Nazaret, la Tabor, la Casa Maicii Domnului, la Izvorul Maicii Domnului, peste tot, pe unde s-a putut. Pentru că am venit de mai multe ori, de fiecare dată când vin simt o mare bucurie, o mare pace în suflet şi ...o mare mângâiere de la Dumnezeu, o mare întărire în credinţă. Stăm în muntele Athos şi în pelerinaj, când se poate, câteodată. Suntem fericiţi că suntem aici", au spu pelerinii români.
Paşti în varianta scurtă în Spania
Deşi pare să nu mai fie chiar raiul pe pământ, cum se auzea acum nişte ani, Spania rămâne una dintre ţările europene cu cea mai mare comunitate românească.
Luni în Spania este o zi obişnuită de muncă, aşa că anul acesta avem Paşti în variantă scurtă, transmite corespondentul Radio România, Ana Maria Damian.
Însă fără îndoială românii sunt tradiţionali din punctul de vedere al sărbătoririi principalelor momente creştineşti ca acasă.
Între două lumi şi două ţări, ei încearcă să trăiască una din cele mai mari sărbători aşa cum au învăţat de mici.
Nu au lipsit de la slujba de înviere, biserciele au fost pline şi în săptămâna mare, cu deosebi între joi şi vineri.
Am văzut foarte mulţi tineri cu media de vârstă, aşa cum ştiţi, a românilopr stabiliţi aici este de 34-35 de ani, dar am văzut şi oameni de 60-65 de ani pe care i-am observat mai atent pentru că se simt aici foarte bine.
De ce? Pentru că, mi-au spus, se simt respectaţi. S-au integrat foarte repede şi probabil că la această vârstă câştiga aşa cum nu au câştigat poate întro viaţă de muncă.
În Spania " este greu acum, dar este bine"
Mulţi lucrează şi singura lor problemă este dacă sunt singuri, dacă nu au familia cu ei şi dacă nu au pe nimeni apropiat alături.
Dar ei sunt cei care spun cel mai des că aici în Spania este gereu acum, însă este bine.
Aşadar, au petrecut un Paşte tradiţional cu de toate, cu gânduri bune şi cu speranţe de mai bine, cu dorinţă de a se întoarce în ţară definitiv, însă fără un plan concret, cu o dată fixă.
Şi românii din Italia nu au lipsit zilele acestea de la slujbele de rit ortodox din parohiile româneşti.
Pentru masa de Paşti, ei au făcut drob, ouă roşii, sarmale, miel, iar cozonacul l-au cumpărat, transmite corespondentul Radio România, Elena Postelnicu.