Pasajul Basarab, deschis pentru pietoni
Pasajul suprateran Basarab a fost deschis pentru pietoni. Deschiderea a fost marcată printr-o serie de evenimente dar şi de o dispută între Inspectoratul de stat în construcţii şi primărie.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Iunie 2011, 14:09
Pasajul Basarab din Capitală a fost deschis sâmbătă pentru pietoni cu "Parada de Vară a Bucureştilor".
Accesul pietonilor se face numai din rampele de pe Şoseaua Nicolae Titulescu şi Bulevardul Vasile Milea şi va fi permis numai pe sensul dinspre Şoseaua Nicolae Titulescu spre Bulevardul Vasile Milea.
Pasajul suprateran Basarab este cel mai lung pasaj rutier din Bucureşti, are o lungime de 1,9 kilometri, reuneşte trei linii de tramvai pe pod şi trei sub pod.
De asemenea, sunt amenajate sub pod staţii pentru taxiuri şi două autogări pentru transportul intern şi internaţional.
Tot sâmbătă, a avut loc "Parada de Vară a Bucureştilor", eveniment ce s-a desfăşurat pe Pasajul Basarab.
Printre participanţii la paradă s-au numărat Fanfara Valahia, Fanfara Ploieşti şi Fanfara Jandarmeriei.
La paradă au defilat motociclişti, maşini retro şi tunate, reprezentanţi ai minorităţilor şi ai constructorului, ai Poliţiei Rutiere, ai Pompierilor, ai Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei, precum şi Ansamblurile Ciuleandra, Doina Dunării, Mugurel de Prahova.
La ora 21.00, primarul general, Sorin Oprescu, se va întâlni pe pasaj cu constructorii şi echipa din Primăria Capitalei care a lucrat la acest proiect, "pentru a ciocni o cupă de şampanie şi a le mulţumi pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la finalizarea celei mai mari lucrări de infrastructură din ultimii 20 de ani din România".
Pasajul Basarab face legătura rutieră şi de tramvai între Bulevardul Nicolae Titulescu - Şoseaua Orhideelor - Podul Grozăveşti - Bulevardul Vasile Milea (pentru circulaţia tramvaielor), respectiv Şoseaua Grozăveşti.
Pasajul întregeşte astfel inelul principal de circulaţie al Municipiului Bucuresti în partea de nord-vest.
Proiectul cuprinde două traversări majore de obstacole, a râului Dâmboviţa peste podul existent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord.
Pasajului Basarab va fi deschis duminică de dimineaţă traficului auto.
Dispută între Inspectoratul în construcţii şi primărie
Primarul general al Bucureştiului a declarat, în legătură cu afirmaţiile reprezentanţilor Inspectoratul de Stat în Construcţii potrivit cărora Pasajul Basarab nu poate fi pus în funcţiune pentru că nu s-a făcut recepţia finală, că aceştia trebuie să citească mai bine legea şi că "toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine nimic".
Primăria Capitalei a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.
Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie.
"În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare", arată Primăria Capitalei.
Municipalitatea susţine că în Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG 273/1994, cu modificarile ulterioare, la articolul 3 se arată că recepţia lucrărilor de construcţii de orice categorie se realizează în două etape: recepţia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.
Primăria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat în Construcţii încheierea lucrărilor la Pasajul Basarab, deschis pentru vizitare sâmbătă, iar recepţia investiţiei este condiţionată de un raport de evaluare tehnică solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenţă a pasajului.
"Până la această dată Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a comunicat Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) încheierea lucrărilor la obiectivul de investiţii', a declarat pentru Mediafax Iulia Gheorghe, purtător de cuvânt al ISC, instituţie aflată în subordinea ministerului dezvoltării regionale şi turismului (MDRT).
Iulia Gheorghe a spus că ISC a cerut joi proiectantului structurii de rezistenţă un raport de evaluare tehnică a lucrării, care să fie transmis ISC şi PMB până la 30 iunie, concluziile documentului urmând să condiţioneze efectuarea recepţiei.
Reprezentanţii ministerului dezvoltării au declarat pentru Mediafax că dacă nu sunt respectate prevederile legale referitoare la disciplina în construcţii, ISC poate sesiza Prefectura, care poate decide acţionarea PMB în instanţă.