Parteneriat public-privat pentru un spital din Vâlcea
Parteneriatul public privat este soluţia pe care Consiliul Judeţean Vâlcea împreună cu cei de la Maternitatea Râmnicu Vâlcea au gândit-o pentru reducerea cheltuielilor lunare ale unităţii spitaliceşti.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 05 Ianuarie 2011, 16:04
Ministerul Sănătăţii aşteaptă până miercuri să primească rapoartele din ţară cu privire la modul în care autorităţile locale intenţionează să reformeze unităţile sanitare din judeţe, în vederea reducerii costurilor şi a eficientizării.
Parteneriatul public privat este soluţia pe care Consiliul Judeţean Vâlcea împreună cu cei de la maternitatea din Râmnicu Vâlcea au gândit-o pentru reducerea cheltuielilor lunare ale unităţii spitaliceşti.
Mai precis, o parte din spital ar urma să fie închiriat unor firme prestatoare de servicii medicale care ar urma să preia şi personalul medical din acea zonă a spitalului.
Costurile lunare destinate salariilor, medicamentelor şi utilităţilor ajung la suma de 2.3 miliarde de lei vechi, bani pe care Consiliul Judeean Vâlcea nu-i poate asigura.
În acest sens, factorii decizionali s-au gândit la realizarea unui parteneriat public privat care să le reducă din cheltuieli. Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
"Va trebui să analizăm foarte rapid, deci în câteva zile, oferta pentru că deja legea parteneriatului public privat este apărută. Procedura aceasta este foarte greoaie şi necesită o perioadă îndelungată, ori noi trebuie să ne hotărâm. Speranţa mea este că prin acest contract să îmi absoarbă o parte din personal în aşa fel încât să putem să ne încadrăm în final în 70% cheltuieli cu salariile", a declarat Ion Câlea.
Până în momentul de faţă, numai o firmă s-a arătat interesată de acest parteneriat, convenţie care în opinia cadrelor medicale din Maternitatea Râmnicu Vâlcea nu va rezolva problema financiară a unităţii medicale.
"Încheierea în sine nu ne aduce mare lucru şi nu ne rezolvă situaţia, poate doar dacă ne preia anumite servicii şi ni le fac şi nouă gratuit sau ne preia salarizarea personalului, să ne încadrăm undeva, să ne putem descurca. Şi aşa nu cred că ne putem încadra în 70% din salarii. Prea mult personal noi nu putem disponibiliza pentru că nu mai putem ţine spitalul, structura spitalului", a declarat Doctor Teodor Amza, director medical.
În aceste condiţii, medicul Teodor Amza este de părere că o altă decizie ar putea salva maternitatea din Râmnicu Vâlcea.
"Veniturile, toate care sunt produse în spital, să fie cheltuite în spital. Adică, şi cele trei secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, veniturile lor cu totul să se încadreze în cadrul spitalului nostru şi atunci altfel va sta situaţia, şi noi vom putea exista ca spital", a declarat Teodor Amza..
Între timp, se menţine punerea în aplicare a parteneriatului public privat în cazul maternităţii. În schimb, la nivelul judeţului Vâlcea, două spitale fuseseră trecute pe lista desfiinţării, cel din Brezoi şi cel de la Bălceşti.
Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea însă a trimis în această dimineaţă un memoriu Ministerului Sănătăţii prin care se arată că nu se motivează închiderea celor două, ambele găsindu-se în zone cu o populaţie foarte mare şi fiind deja prinse în proiecte europene de dezvoltare şi modernizare.