Parteneriat pentru integrarea Republicii Moldova în UE
Traian Băsescu: România sprijină integrarea Chişinãului în Uniunea Europeană.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 Ianuarie 2010, 16:28
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, pe care l-a felicitat pentru începerea negocierilor pentru noul acord de asociere cu Uniunea Europeană.
La rândul său, premierul Vlad Filat a precizat că această vizită va consolida relaţiile dintre cele două state.
Preşedintele României efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. În prima parte a vizitei, Traian Băsescu a avut discuţii cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
În cadrul conferinţei de presă comune a celor doi şefi de stat, Traian Băsescu a anunţat că România şi Republica Moldova au convenit asupra semnării unui parteneriat care să susţină integrarea Chişinãului în Uniunea Europeanã.
Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa conectării infrastructurilor celor două ţări, atât în domeniul energetic, cât şi în cel feroviar şi a anunţat acordarea, de către România, a unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a spus că a fost discutată şi problema cetăţeniei şi că procesul, care s-a desfăşurat cu greutate până acum, va fi accelerat.
Discuţiile dintre cei doi şefi de stat au fost vaste şi au acoperit o serie de problematici.
Cele mai importante dintre acestea privesc deschiderea consulatelor României, aplicarea Legii privind micul trafic de frontieră, iar Traian Băsescu a promis că acest lucru se va întâmpla pânã la 31 martie.
Conectarea infrastructurii celor două ţări este importantă, s-a spus la conferinţa de presă comună, în pregătirea integrării europene a Republicii Moldova.
Traian Băsescu a reluat ideea că Republica Moldova ar trebui inclusă în pachetul cu Balcanii de vest, pentru ca integrarea să aibã loc mai rapid.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că la baza celor două state sunt foarte multe lucruri în comun: o cultură comună, o identitate comună şi o limbă comună.
Fiind vorba de state care sunt înfrăţite, a continuat Mihai Ghimpu, problemele trebuie rezolvate ca între fraţi, în familie.